Yazarçizer.Net Sosyal Sorumluluk Projesi: Su Kuyusu Açıyoruz

Üst Bilgi: Bu bir devam yazısıdır. O yüzden bu yazıdan evvel lütfen Bir İnsanlık Dramı - Ölüm Sebebi: TEMİZ SU Eksikliği başlıklı yazıyı okuyun.

Bir önceki yazımda bahsettiğim seminer vesilesiyle bende meydana gelen gerilimle, bu insanlara yardım etme ve en kısa sürede bir şeyler yapmak gerektiği düşüncesiyle doluyken birkaç araştırma yaptım ve Türkiye’deki KİMSE YOK MU gibi bir dernek buldum. Amerika’da yaşadığım için araştırmayı burada yapabildim. Aslında bu konuda birçok dernek var. Türkiye’de de benzer hizmetler veren kurumlar var fakat biraz daha farklı bir şey yapalım istedim. Toplanan paranın miktarı herkes tarafından görülebilsin, yardım parası bize değil de direkt olarak ilgili kuruma ulaşsın, bu paranın nerede ve ne şekilde kullanıldığı da somut olarak anlaşılsın istedim. Sonunda tüm bunları yapan, kâr amacı gütmeyen bir kurum buldum. Adı EMBRACE RELIEF.

Yazarcizer.Net olarak bir şeyler yapmak istediğimizi ifade eden bir e-posta ile başvuruda bulundum ve isteğimizi kabul ettiler. Bu amaçla Kenya’da su kuyusu açmak için $4500 toplamak üzere bir kampanya başlatmaya karar verdik.

Neden Kenya?

Tek bir sebebi yok aslında. İlk etken; üniversiteden çok sevdiğim bir arkadaşım oradaki Türk okullarında yıllardır çalıştığı için ülkeye bir nevi gönül bağım var :) İkinci sebep de; su kuyusu açmak için gereken miktar her ülke için değişiyor. Alt limit $4500. Bu düzeydeki birkaç ülke arasından Kenya'yı seçtik.

Bağışlar Nasıl Yapılacak? Sistem Güvenli mi?

Başlattığımız su kuyusu kampanyasına bağış yapmak çok kolay! Kredi kartı ya da banka kartı ile kolaylıkla bu sosyal sorumluluk kampanyasına destek olabilirsiniz. Anasayfamızda kampanya ile ilgili bölümde "Bağış Yap" butonuna tıklayarak kart bilgilerinizi yardımıyla katkı sağlayabilirsiniz. 

NOT: PayPal hesabı olan üyelerimiz, hesapları ile PayPal'da oturum açtıkları takdirde hesaplarına bağlı bulunan kredi kartı/banka kartı bilgilerini tekrar kullanmadan bağış yapabilir.

Şimdi Bağış Yapın

Paranızın Nerede Kullanıldığını Nasıl Bileceksiniz?

EMBRACE RELIEF kurumu ile görüşerek açılmasını sağladığımız bu hesaba yatırılan tüm paralar Kenya’daki su kuyusu için kullanılacak. Dernek tarafından her su kuyusu için açılan farklı hesaplar var zaten. Genel amaçlı yardım yapmak da mümkün, katarakt ameliyatı için kullanılması üzere para göndermek de... Zaten Embrace Relief’in sitesini (www.embracerelief.org) ziyaret ettiğiniz takdirde her amaç için farklı hesaplar bulunduğunu görebilirsiniz.

Su Kuyusunun Açıldığını Nasıl Anlayacağız?

Gerekli miktar toplandıktan sonra su kuyusu açılacak. Takip eden süreçte ise su kuyusunun resmini içeren dijital bir sertifika alacağız. (Birkaç satır alta, resimlerini ve sertifikaları görebilmeniz için, bitmiş su kuyusu projeleri ile ilgili link ekledim.) Aklınızda soru işareti, içinizde şüphe kalmaması için konuyla ilgili faydalı birkaç linki paylaşacağım.

Sosyal Yardım Kampanyaları Linkleri

Embrace Relief Sitesi: http://embracerelief.org/

Afrika Su Kuyuları ve İlgili Videolar: http://embracerelief.org/africa-water-well/

Tamamlanan Su Kuyusu Projeleri ve Sertifikalar: http://embracerelief.org/completed-water-wells/

Özellikle bu kısma bakmanızı öneriyorum. Çünkü pek çok hayırsever su kuyusu açtırmış ve bunların sertifikalarında hem su kuyularının resmi, hem de açılmasına vesile olanların adları yazıyor kuyularda. Bu kadar ayrıntı verme sebebim, böyle bir işin altına vicdanen rahat olmadan ve paranın nerede nasıl kullanılacağından emin olmadan girmeyeceğimi anlatmaya çalışmamdan...

Katarakt Ameliyatı ($110) Bilgi ve Bağış Sayfası: http://embracerelief.org/cataract/

NOT: Sevdiğiniz biri adına katarakt ameliyatı bağışı yapabilir, o kişi adına sertifika alıp hediye edebilirsiniz. Böyle bir düşünceniz olursa http://embracerelief.org/give-a-cataract-surgery-as-a-gift/ şu adresteki formu doldurmanız gerekiyor. Yani sadece görmeyen birinin gözlerinin açılmasına vesile olmanın yanı sıra başkasının adına da hayır yapmış olabilirsiniz.

Yetim Bağışı: http://embracerelief.org/raise-an-orphan/

Afrika’da birçok yetim var ve bunlar da açlık ve susuzluktan ötürü hayatlarını kaybediyor. Bir yetimin aylık masrafı ise $40. Evet yanlış duymadınız... Sadece 40 dolar (Yıllık 400 dolar). Şu üç kuruş parayla bir çocuğun karnı doyuyor, giyecek kıyafeti, yatacak yeri oluyor. Yine burada da verdiğim adresteki formu doldurduğunuz takdirde gönderdiğiniz parayla hangi yetime baktığınızı, yetimin fotoğrafının da olduğu bir sertifika ile görebilirsiniz.

Gördüğünüz üzere yapılan bağışların harcandığı yerlerle ilgili verilen sertifikalar ve gönderilen paraların ayrı hesaplarda toplanması ve bunların da şeffaf bir şekilde paylaşması nazara alındığında, kimsenin aklında soru işareti, içinde şüphe bırakmayacak şekilde bir hayra, insanlığa vesile olmaya çalıştığımızı siz de takdir edersiniz sanırım.

Şimdi... Elimizde TEMİZ SU dahi bulamayan kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla genciyle binlerce insana yardım etmek için bir fırsat var. Umuyoruz ki site aracılığıyla daha çok kişiye ulaşıp "vermeyi, yardım etmeyi ve alicenaplığı" görev bilen güzel insanlardan destek alabiliriz.