Tabu XL Nedir? Tabu XL Nasıl Oynanır?

İlk olarak "Tabu XL nedir?" ile başlayayım... Tabu adlı kutu oyunu adını bilmeyen yoktur herhalde... Aslında biraz da Cranium gibi olsa da Tabu XL için Tabu oyununun bir üst versiyonu diyebiliriz aslında :) Nasıl üst versiyonu? Şöyle... Tabu adlı kutu oyunu ile kıyaslandığında boyutu ve oyun içeriği ile ilgili seçenekler biraz daha fazladır. Doğal olarak da oyunun bitmesi çok daha uzun sürer. Oyunu oynarken amaç seçilen kelimeyi en kısa sürede karşıdakine anlatıp bitiş çizgisine ilk ulaşmaktır. Bunun için 4 farklı yol var (Klasik Tabu, Kukla Tabu, Çizgi Tabu, 15 Kelime Tabu).  İlk başlangıç klasik tabu şeklindedir. Yani elinize aldığınız kartta yazan kelimeleri kullanmadan anlatma. Bu şekilde başlayıp ilerlediğiniz karelerdeki komutlarda yazan yöntemlere göre anlatacaksınız...

"Tabu XL nasıl oynanır?" sorusunun cevabına gelecek olursak... Takımlardan birer oyuncu seçilik ilk anlatıcı olması için. Tabu XL oyununda anlatma sırası gelen oyuncu rakip takımın yanına geçer ve anlatmaya başlar. Bir oyuncu düdüğü eline alır, eğer anlatım esnasında hata olursa ya da süre biterse çalmak için :) Anlatım şekillerine göre izlenmesi gereken Tabu XL kuralları farklı şekillerdedir.

Klasik Tabu : 1 dakika içinde tabu kelimeler kullanılmadan, karttaki kelime anlatılmaya çalışılır.

Kukla Tabu : 1 dakika içerisinde kukla kullanılarak kelime anlatılmaya çalışılır ve konuşulmaz.

Çizgi Tabu : Konuşmamak şartı ile 2 dakikalık süre içerisinde çizgi kabiliyetinizi kullanarak kelime anlatılmaya çalışılır.

15 Kelime Tabu : 2 dakika içerisinde en fazla 15 kelime kullanarak kelime anlatılmaya çalışılır.

Süre ya da 15 kelime hakkı bittiğinde kelimeyi tahmin etmeye çalışan takım üyeleri susar. Bilinen her kelime için bir puan alınır ve alınan puan sayısı kadar ilerletilir piyon. Eğer klasik tabu oynuyorsanız, klasik tabu kuralları burada biraz değişkenlik gösterir. (Klasik tabuda, kullanılan her tabu kelime için karşı takım da piyonunu birer kare ilerletir). Kullanılan, anlatılmak istenen kartlar bi' tarafta toplanır. Diğerleri diğer yanda durur :) Bu arada bir öneri; anlatılacak kelimeleri grup grup belirleyin. Yani önce A grubunu anlatın, sonra B... Bu şekilde yaparsanız karışıklık da önlenmiş olur.

İyi Oyunlar...