Daha Uzun Ömürlü Bilgisayarların Sırları

Bir süre öncesine kadar bilgisayar sorunları üzerine pek çok yazı yazmıştım. Laptop pil ömrü uzatma yöntemlerinden daha hızlı bilgisayar için yapılması gerekenlere kadar onlarca farklı yazı aracılığı ile daha verimli şekilde bilgisayar kullanımının ipuçlarını vermiştim. Uzun bir aradan sonra yeniden bilgisayar kullanımına dair bilgiler içeren bir yazı yazayım dedim...

Artık neredeyse herkesin bir dizüstü bilgisayarı var. Özellikle üniversiteye başlayan öğrenciler ilk olarak kendilerine bir bilgisayar alıyor. Fakat bilgisayarın ömrünün daha uzun olması için neler yapılması ve yapılmamasını bilen kullanıcı sayısı son derece az. Aslında "bilgisayarın ömrünü uzatma" ifadesi yanlış olacak. Çünkü bu konudaki önerileri dikkate alan kişiler daha uzun ömürlü bir bilgisayara sahip olmaktan öte, yanlış kullanımlardan kaynaklı bilgisayarın ömrünün kısalmasının önüne geçmiş olacaktır. Kısacası dikkat etmeden yapılan pek çok hatadan ötürü bilgisayarlarımızı çok daha kısa süreli kullanıyoruz. Performansında hemen düşüş yaşanmaya başlıyor ve çeşitli arızalar meydana geliyor.

Bilgisayar Ömrünü Uzatma

Peki o kadar konuştuk ama bilgisayar ömrünü uzatmak için neler yapılmalı veya yapılmamalıdır?

  • Dizüstü bilgisayarınızı çevresel etkenlerden koruyacak sağlam bir çantanız olsun. Su geçirmemesi ve yürürken etrafa çarptığında fiziksel olarak hasar görmesini engelleyecek bir çanta son derece önemlidir.
  • Dizüstü bilgisayarlara dengesiz ağırlık yüklemeyin. Mesela kapağı kapalı bir bilgisayarın üzerine dirseklerinizle çökmeniz -ki bunu pek çok kişinin yaptığını gördüm- bilgisayarın donanımına zarar verecektir. Dikkat edin... "Kim bilgisayara dirseklerini dayar ki?" demeyin... Dayıyor işte millet, saçmalık parayla değil ki.
  • Bilgisayarın üstüne farklı ağırlıklar koymayın. Donanımsal arızalara sebep olabilirsiniz.
  • Dizüstü bilgisayarı kesinlikle ama kesinlikle tek elle taşımayın. Dış malzemesi çok kaliteli olmadıktan sonra içindeki parçaların esnemesine sebep olacağından ekran kartının yanı sıra ana kartın da zarar görmesine neden olabilirsiniz. Bu da bilgisayarı kaldırıp atmanız anlamına gelir. Bilgisayarınızın katili olmayın!
  • Aşırı soğuk, sıcak ve nemli havalardan bilgisayarı korumaya gayret gösterin.
  • Bilgisayarınızın ısınma problemi olmasa dahi fan kullanmaya çalışın. Çünkü pek çok arızanın temel nedeni bilgisayarlardaki ısınma problemleridir.
  • Kullanım esnasında bilgisayarınızın fan deliklerinin kapanmadığından emin olun.
  • Mikrofiber temizlik bezi alın ekran ve klavye temizliğiniz için. Kullanım yerine göre bilgisayar aşırı tozlanabilir ve bu da performansta düşüş yaşamanıza sebep olacağından, bilgisayar temizliği de son derece önemlidir.
  • Bunlara ek olarak bilgisayarını iki ayda bir yetkili servise götürerek fanını ve içini temizletin. İçinden çıkan kir yumaklarını gördüğünüzde emin olun "bu bilgisayarın neresinden çıktı bu kadar pislik" diyecek ve şok olacaksınız.

Kısacası yukarıdaki hususlara dikkat ettiğiniz takdirde bilgisayarınızı normal kullanım süresince gönül rahatlığı ile kullanabilir ve performansındaki azalmayı en alt düzeye çekebilirsiniz. Fakat bunlara dikkat etmez de yaldır yuldur kullanırsanız, bilgisayara verdiğiniz paraya da yazık olur. Dili olsa "lanet olsun şu adamın/kadının beni aldığı güne" diyecek bir bilgisayarınız olmasın lütfen. Neredeyse "onlar da insan" diyeceğim ama üzülüyorum şu cihazlara ne yapayım... Ama öyle görünüyor ki bilgisayarını "kakılmış" yapıp, kendisine de "itilmiş" rolü biçenler oldukça üzülmeye devam edeceğim sanırım :)