Akıllı Telefon Pil Ömürleri ve Pillerle İlgili Bilgiler

Cep telefonu kullanıcıları hızla gelişen teknoloji sayesinde sürekli olarak yeniliklerle karşılaşıyor. Fakat aynı ilerleme pil alanında yaşanmadığından özellikle akıllı telefon kullanıcıları "pil ömrü" ile ilgili, haklı olarak, şikayetlerde bulunuyor. Peki özellikle akıllı cep telefonlarında kullanılan lityum iyon pillerle ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler ve bu pillerin başlıca özellikleri nelerdir?

Torba Pillerin Özellikleri

Torba lityum iyon piller son yıllarda, yeni iPad'de olduğu şekliyle birkaç hücreli olarak üretilse de genel itibariyle tek hücreye sahiptir ve bu sebepten ötürü de ömürleri, internet kullanımı gibi işlerde tercih edildiğinde bir hayli kısa olmaktadır.

Dayanma Süresi (Pil Ömrü)

Dayanma süreleri sabit olmayıp, ne tür işlerde kullanıldığına bağlıdır. Yalnızca arama ve mesaj yazma gibi işlevler kullanıldığında gayet uzun olsa da, özellikle internet ve veri paylaşımı gerçekleştiğinde, pil ömrü birkaç saate kadar düşebilmektedir. 1991 yılından beri kullanılmaya başlayan lityum iyon pillerin belki de en olumsuz özelliği, pillerin enerji yoğunluğunun yalnızca 3' katlanıyor oluşudur.

Pil Hücrelerinin XYZ'si

Optimum pil ömrünü sağlamak için devre kartı, dar pilin kısa kenarına yerleştirilmelidir. Diğer uzunluk değerleri eşit olduğu takdirde dar bir pilin ömrü, kare pillere oranla daha fazla olmaktadır.

Serin Ortamda Bulunma Gerekliliği

Sıcak ortamlarda bulunduğu takdirde artan nemden etkilenecek olan lityum iyon piller daha kolay paslanacağından, uzun vadede pil ömrünün kısalmasına, kısa vadede ise iki şarj arası sürenin azalmasına sebep olur.