Kimsenin Kusurunu Özel Hayatını Araştırmamalıyız !

'Herkesin özel hayatı mahremdir. Kimsenin kusurunu, özel hayatını araştırmamalıyız. Başkasının kusurunu ortaya dökmeye çalışan, kendi kusurlarını da ortalıkta bulacaktır.' (Muhammed Bozdağ)

Din kardeşinin ayıbını örten kimsenin, ALLAH Teala dünya ve ahirette kusurunu örter... Kardeşlik Sözlerde Biten Bir Cümle Değil Kalpte Atan Bir Sevgi Çemberi Olmalıdır... Kardeşinle mücadele etme, onunla alay etme, ona verdiğinden sözden dönme... (Hadis-i Şerif)

Şunu da aklımızdan bir an bile çıkartmamız gerekir. Ayıpları örtenin ayıpları örtülür! Allah dostlarının örnek hallerinden biri de, sır sahibi olmaları, bir kimse hakkında duydukları olumsuz şeyleri yaymamaları idi. Onlar, “Kişilerin kalbleri, sırların kabridir. Eğer, Allah adamları sırları örtmezse, başka kim kalıyor, sır örtecek?” derlerdi. Müslüman Müslüman kardeşinin, sırlarını, hatalarını, günahlarını örtmek zorundadır. Bunları başkalarına yayarsa “koğucu” (laf taşıyan )olmuş olur.

Hadîste buyurulmuştur ki: “Koğucu kimse, cennete giremeyecektir.!” “Kötülük etmeyin, ayıp araştırmayın! Kim bir Müslümanın aybını araştırırsa, Allahü teâlâ da onun aybını ortaya çıkarır ve böyle bir kimse, en gizli bir yerde sığınsa bile, onu rezil eder!.”

Hasanı Basrî buyurdu ki: “Bil ki, sana söz taşıyan, senden de taşır. Seni sende olmayanla öven kimsenin, seni sende olmayan şeyle kötülemesinden emin olamazsın.”

Kişinin arkadaşından gelen olumsuz sözleri araştırması da caiz değildir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

“Müslümanların aybını araştıran, onlara kötülük etmiş ve onları kötülüğe itmiş olur.”

“Tevbe ettiği bir günahtan dolayı birini ayıplayan, aynı günaha müptela olmadan ölmez.”

“Kendine reva gördüğünü, sana reva görmeyenin arkadaşlığında hayır yoktur.”

Getirilen sözün doğru olup olmadığını araştırmamalı!“İnanıp hayırlı iş işleyen (mümin)lerin kötülüklerini, and olsun, örteriz, onları yaptıklarının en güzeli ile mükafatlandırırız.” (Ankebut 7) Çünkü tecessüsü, günahları araştırmayı, Allahü teâlâ yasak etmiş, “Birbirinizin kusurunu araştırmayın“ buyurmuştur. (Hucurat 12)