Ubuntu 11.04 Natty Narwhal ve Ubuntu'nun Avantajları

Özgür yazılım ile ilgili gelişmeler, ülkemizde son yıllarda daha sık gözlemlenmeye başladı. Daha doğrusu; dünya genelinde özgür yazılım ile ilgili yaşanana gelişmeler artık ülkemizde daha yakından takip edilir oldu. Basit bir örnek vermek gerekirse; Linux haberleri gözetildiğinde kolaylıkla farkedilebilir bu bahsettiğim gelişmelerin haber değeri taşımaya başlaması...

Öte yandan Ubuntu da özgür yazılım ile ilgili haberlerin büyük bir kısmına egemen konumda. Linux tabanlı işletim sistemlerinden biri olan Ubuntu, son yıllarda ülkemizde de bir hayli büyük bir hayran kitlesi edindi. Bunlardan biri de benim... :)

Son derece kaliteli bir işletim sistemi olan Ubuntu, yeni sürümü ile Linux tabanlı işletim sistemi ve özgür yazılım hayranlarının merakla beklediği bir gelişmeydi. Birkaç gün önce internet ortamına verilen Ubuntu 11.04 Natty Narwhal, bu sefer fena yenilendi...

Normalde, yeni sürümlerde çekirdek güncellemeleri ağırlıkta idi. Fakat Ubuntu 11.04 Natty Narwhal sürümünde bu uygulamada değişiklik yapıldı ve Unity arabiriminde de büyük değişikliklere gidildi.

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal Hatalardan Arındı

Beta sürümünde birçok hata ve kararsızlık bulunan Ubuntu, kararlı sürümde bu hata ve problemlerin üstesinden gelmişe benziyor. Halen GNOME masaüstü arayüzü üzerine temelli olarak çalışan yeni Unity arayüzü artık değişmeyeceğe benziyor haberler dikkate alındığında.

Test aşamasındaki Beta sürümünde görülen hataların, kararlı sürümde ortaya çıkmaması ise Linux dağıtımları ve Ubuntu hayranları için en sevindirici haber olarak öngörülüyor.

Bu arada hatırlatmakta yarar var; eğer Ubuntu arayüzünü sevmediyseniz, başlatma ekranında Ubuntu Klasik'i seçebilirsiniz.

Ubuntu'nun Avantajları

Ubuntu'nun bu kadar reklamını, tanıtımını yapıyorum ve elimden geldiği kadarıyla yayılması için çaba sarfediyorum peki ama neden? Yazı, Ubuntu'nun işlevselliği üzerine olmadığından ötürü yalnızca özet olarak geçeceğim... Maddeler halinde yazmak gerekirse:

1. Ubuntu, özgür yazılım olarak da adlandırılan açık kaynak kodlu bir yazılım. Yani Windows gibi kodları bilinmeyen bir işletim sistemi değil ve isteyen herkes tarafından geliştirilmeye açık.

2. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda bilgilerinizin başta yazılım sahibi olmak üzere 3. şahıslar tarafından ele geçirilmesi ihtimali var. Ubuntu ise kapalı kaynak kodlu yazılım değil!

3. Sürücü yüklemesi falan yapmanıza gerek yok. Windows'un eski sürümlerinde donanım sürücüleri yüklemeniz gerekiyor.

4. Bilgisayarınıza Windows tabanlı virüslerin bulaşması ihtimali yok. Bu sebepten çok daha hızlı bir işletim sisteminizi oluyor. Daha doğrusu, virüsler sebebiyle bilgisayarınız yavaşlamıyor.

5. Başta VINN olmak üzere birçok donanım tak/çalıştır uyumlu. Sürücü ya da yazılım yüklemeksizin hemen her donanımı tanıyan bir işletim sistemi.

...ve daha pek madde yazmak mümkün Ubuntu'nun avantajları ile ilgili. Ama biz bu kadarı ile yetinip Ubuntu 11.04 Natty Narwhal yükleme linkini verelim:

İNDİR : Ubuntu 11.04 Natty Narwhal