Twitter Kimlere Hizmet Ediyor?

Bildiğiniz üzere Twitter, mikroblog kavramı ile birlikte ülkemizde de kullanıcı sayısı bakımından büyük bir ivme yakalayarak git gide daha da popüler bir hâl almaya başladı. Başlarda, hakkında:"Video izleyemiyorsam, resim yoksa ne işim var benim orada? Yazınca ne olacak ki sanki?" şeklinde yaklaşımların sergilendiği sosyal ağ sitesi Twitter, zaman ilerledikçe ünlüler ile birlikte anılmasından ötürü artık alt kesime de inmeyi başarmıştır. Daha doğrusu Twitter halka inmedi, halk Twitter'a geldi. Sebebi ise kimilerine göre sosyalleşme merakı olabilir... :) Ama kimilerine göre "Twitter neden popülerleşti?" sorusunun cevabı:"Sürü psikolojisi" ve "Özenti".

Reklamın etkisi artık insanlar tarafından küçük görülmeye başlanmışken, ülkemizde adı ilk duyulduğunda herkesin yüzünü ekşittiği bir site olan Twitter, şu an o reklamlar sayesinde bu kadar popüler... Haberlerde, internet sitelerinde ünlülerle ilgili yayımlanan tüm haberlerde referans olarak Twitter sayfalarının gösterilmesi, birçok devlet adamının Twitter aracılığı ile yaptıkları paylaşımların haberlerde yer bulması, insanları Twitter'a doğru itmiştir. Tabii ki burada haber sitelerinin, kanallarının bir suçu yok. Onlar trendi takip etmeye çalışıyor. Peki ama Twitter kime hizmet ediyor?

Cornell Üniversitesi ile Yahoo! Research tarafından düzenlenen ortak araştırmanın sonucuna göre Twitter'da atılan twitlerin yarısını %0.05'lik elit kesim oluşturuyor. Twitter kullanıcılarının 'normal' ve 'elit' olarak ikiye ayrıldığı araştırmada, sayıları yalnızca 20 bin olan elit kullanıcı grubunun günlük 70 milyon twit attığı belirlendi. İlginç olan şu ki; 70 milyon twit yalnızca üyelerin %0.05'lik kısmı tarafından gönderiliyor.

Yani normal üyeler Twitter'ı çok fazla kullanmıyor fakat önde gelen şirketler ve devlet adamları tarafından Twitter şimdiki şa'şalı günlerini yaşıyor... Şöhretler (Obama, Lady Gaga vs.), medya (CNN, Reuters, BBC vs.), kurumlar (Microsoft, Google vs.) ve bloglar (Engadget, Gizmodo vs.) adlı 4 kategoriye ayrılan elit kesim, Twitter'ın mesaj trafiğini artırıyor ve dünya genelinde bu denli konuşulan bir sosyal ağ olmasını sağlıyor kısacası...

Artık "Twitter kime hizmet ediyor?" sorusunun cevabını da biz yazmayalım isterseniz =) Hani zordur ya kimi yazıları sonuca bağlamak, ya da kolay da olsa bağlanmamalıdır bazen hiçbir şey bir sonuca; işte bu yazı da onlardan biri... Araştırma ortada, yorum da okuyucuya ait olsun...