İçki içmek Huzuru Kaçırıyor

Başlığı okuyunca şaşırmayın hemen, çünkü bu doğru... Garip gelecek belki ama yakın bir zamanda internette okuduğum bir haberde, Yeni Zelanda'da bir profesörün yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkardığı bir tespit olduğu yazıyordu bu cümle için.

Haberi birkaç defa okudum. Bilimsel açıdan belki bir değeri vardır araştırmanın ama bildiğim bir şey varsa o da, bu konunun zaten yıllardır apaçık ortada olduğudur. Yahu Yeşilay yıllardır haykırmıyor mu uzak durun şu meretten diye? Hadi onu geçtik en başta dinimizce haram kılınmış bir şey değil midir alkol? E elin Yeni Zelanda'sında bu haberin yapılması gayet doğal da be adam, sen niye haber yapıyorsun bunu? En çok da buna şaşırdım zaten.

Her neyse, konumuza dönelim :)

Araştırma hakkında bir kaç ufak not düşmek istiyorum. Sevgili profesörümüzün bu konudaki tespiti şu şekilde;

Yapılan araştırmaya katılanlar alkollü içkiler ile her gün aşırı düzeyde ilişkisi olanlar ile arkadaşlık edenler ya da bu bağımlılığa sahip aile yakını olanlar, sağlık ve refah konusunda kendilerini kötü durumda gördüklerini belirten yanıtlar verdiler.

Bu kişiler, hayatlarında aşırı alkol alan biri olmayanlara göre genel sağlık ölçümlerinde daha az puanlar aldılar ve genel olarak hayatlarından daha az memnun olduklarını belirttiler.

İçki içmenin aile içinde, arkadaş çevresinde ve iş hayatında huzuru kaçırdığı, araştırma sonucunda bilimsel veriler ile kanıtlanmış oldu.

Böyle bir konuda araştırma yapmanın lüzumu neydi ya da ne değildi bilemem. Fakat profesörlük ünvanını almış birisinin daha mantıklı bir araştırma içerisine girmesini yeğlerdim. Her neyse, araştırmanın hoşuma giden tek yanı şu oldu;

Araştırma bulguları, aşırı alkol tüketimine karşı alınacak içki fiyatlarını artırma, alkollü araç kullanmanı sert kurallarla sınırlandırma ve minimum içki yaşını olabildiğince yukarı çekme gibi önlemler konusunda dikkate alınmalıdır.

İşte bu cümle gerçekten yerinde bir cümle oldu. Eğer araştırma gerçekten bu sonucu ortaya koyma amacıyla yapıldıysa sadece helal olsun deyip geçmek gerekir. Ancak bizim haber sitelerinde yazdığı haliyle, sadece huzuru kaçıran bir şey olduğu ortaya konulmaya çalışıldıysa yazık olmuş diyelim...

Bitirmeden; şunu da söylemekte fayda var. Ülkemizde (Müslüman bir ülke olmamıza rağmen) içki kullanımına getirilmeye çalışılan sınırlamalara gösterilen büyük tepkilere verilebilecek güzel bir cevap olmuş aslında bu araştırma. Ülkemin bu haline üzülmemek elde değil.