Compiz Atlantis Eklentisi ile Masaüstünüz Akvaryum Olsun!

Daha önce yazmış olduğumuz "Compiz Fusion ile 3D Linux" yazısında Linux işletim sistemine nasıl görsellik kazandırabileceğiniz hakkında ufak bir ipucu vermiştik. Sadece Compiz'i yüklediğiniz takdirde 3D masaüstüne sahip oluyordunuz.. Şimdi ise, önceki yazıda bahsettiğimiz Atlantis eklentisi kurulumunu anlatacağım. Sadece Atlantis değil aslında bu yazı ile birlikte kuracağınız eklentiler... Yaklaşık 10-12 kadar eklenti CompizConfig ayar yöneticisindeki yerini alacak.

Öncelikle yazıda anlatacağım yöntemi Ubuntu 10.10 üzerinde denedim. Size de Ubuntu 9.04 ve üzeri bir versiyon kullanıyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Aksi takdirde kurmanız sakıncalı olabilir. Bunun dışında Compiz versiyonunuzun da 0.8.x olması gerekiyor.

Aklınıza "Compiz versiyonumu bilmiyorum?" şeklinde bir soru takılırsa, uçbirim ya da diğer adıyla terminal'e aşağıdaki komutu yazarak, versiyon kontrolü yapın.

compiz --version

Eğer sonuç 0.8.x versiyonunun altında ise, lütfen aşağıda yazacağım işlemleri yapmayın ve Compiz versiyonunuzu güncelleyin.

Şimdi versiyon sıkıntısı olmadığını varsayıyorum. Adımlarımıza geçebiliriz..

1.Adım: git-core pakedini kuralım.

sudo apt-get install git-core

2.Adım: Scriptlerimizi indirelim.

git clone git://anongit.compiz.org/users/soreau/scripts

3.Adım: İndirdiğimiz scriptleri çalıştıralım.

./scripts/compiz-addons

Şimdi, buradan sonra eğer kurulumda herhangi bir sorun yaşamadıysanız eklentilerin tek tek kurulumunu ya da hepsinin kurulumunu yapacağız. Terminal'de size tek tek "Şu eklenti kurulsun mu?" diye uyarı verecek. İsterseniz i komutu ile tek tek kurarsınız, isterseniz kurmak istemediğiniz eklentileri s komutu ile geçersiniz. Ya da a komutunu vererek tüm eklentileri tek seferde kurabilirsiniz. Bu işlemler toplamda 4-5 dakikanızı bile almayacaktır. Kurulum tamamlandıktan sonra terminali kapatabilir ve CompizConfig Ayar Yöneticisi'ni kullanarak Efektler sekmesinde "Cube Atlantis" i etkinleştirebilir ve üzerine tıklayrak ayarlarını yapabilirsiniz. Kendiniz istediğiniz ölçülerde balıklar ekleyebilir, akvaryumunuzun suyunu azaltıp artırabilirsiniz. Bunun dışında suya dalga verebilir, akvaryumunuza ufak tefek süsler yerleştirebilirsiniz.

Atlantis, birçok Windows kullanıcısının Linux'a geçmesini sağlayan bir eklenti. Açık söylemek gerekirse sırf bu eklenti için 2 arkadaşım Ubuntu yüklediler :)

Balıklarınız ile nice mutlu yıllar mı desem :P

Kolay Gelsin