Facebook Sizce Güvenilir mi?

Facebook özellikle son 1-2 haftadır kullanıcı mahremiyeti konusuna gereken önemi vermediği iddiaları ile yeniden eleştirilmeye başlandı. Sebep ise aşağı yukarı herkesin bildiği bir şey... Facebook adlı en popüler sosyal ağ sitesi için geliştirilen uygulamaların kullanılmasına başlanma aşamasında kullanıcı onayı gerekiyor. Bu onayın yanı sıra artık Facebook kullanıcılarının adres ve telefon bilgileri de soruluyor. Yani diyelim ki ben bir uygulama geliştirdim Facebook için. Popüler de oldu... Binlerce, milyonlarca kişi bu uygulamayı kullanmaya başladı. Kullanmaları için telefon numaralarını ve adreslerini paylaşmaları gerekecek benimle.

Yani ben, ilerleyen günlerde, haftalarda, aylarda... Adres ve telefon bilgilerini şirketlere pazarlayabilirim. Sizin evinize sürekli bir firma tarafından reklam gönderilmesine sebep olabilirim. Bu şekilde milyonlarca insanın rahatsız edildiğini düşünün... Tabi bu en masum rahatsız etme şekliydi. Adres ve telefon bilgilerinizi Facebook kanalı ile paylaşmanız bana göre, bir belediye otobüsündeki koltuğa bayan rumuzu ile telefon numaranızı yazmanız ile aynı kapıya çıkıyor... Zira iki durumda da sonuçlar net olarak belli değil.

Geliştirmiş olduğum uygulama sayesinde topladığım adreslerden birini, bir dolandırıcılık işinde kullanıp adınızın böyle bir olayla anılmasına da sebep olabilirim... Yani demek istediğim, Facebook uygulamalarını geliştirenlerin hepsi saygın, eli ayağı düzgün kişiler değil. Bunu biraz araştırma sonucu herkes yapabilir. Bu havuza herkesin eli girebiliyorsa, mahremiyet perdesini yırtıp atanların havuzuna, kişisel bilgilerinizi vermek ne kadar doğru olur kararını siz verin...