San Francisco Sokakları



Herkese Merhabalar, bugün sizleri, Amerikan filmlerinde görmüş olduğunuz San Francisco Sokaklarında ve dünyanın en kıvrımlı sokağı olarak bilinen Lombard Street’te gezeceğiz.

Yine bir Pazar sabahı güzel bir kahvaltıdan sonra Palo Alto’dan San Francisco’ya yol aldım. San Francisco Sokaklarında gezerken Turk Street’e denk gelebilirsiniz. Pek çok Türk gibi ben de San Francisco’ya ilk geldiğimde şaşırmıştım. San Francisco’da Türk Caddesi var diye sevinmiştim. Ama bu sevincim fazla sürmemişti. Çünkü Google’dan baktığımda aslında Turk Street’in ismini nereden aldığını öğrenmiştim. Turk Street ismini politikacı, hukukçu ve girişimci kimliği ile tanınan Frank Turk adındaki bir kişiden almış. 1818’de Connecticut’ta doğmuş olan Frank Turk, New York City’de hukuk okumuş. 1849’da California’ya gelmiş. Daha sonra San Francisco’da belediye başkan yardımcısı olarak seçilmiş. Daha sonraları da soyadı bu caddeye verilmiş. Biz Türkler tarafından Türk Caddesi olarak bilinen Turk Street’in, bizimle maalesef bir alakası yok.

San Francisco’nun birkaç caddesindeki atraksiyonumuzdan sonra ikinci durağımız olan Lombard Street’te gittim. Filmlerdeki gibi arabayı havaya uçuramasak da San Francisco sokaklarında araba sürmek gerçekten heyecan verici bir şey. Dünyanın en kıvrımlı sokağı olarak bilinen Lombard Street’in hikâyesi de 1920’li yıllara dayanıyor. O zamanki arabalar çok dik olan bu sokaktan çıkamıyormuş. Bu durum da mahalle sakinlerine büyük zorluklar yüklüyormuş. Mahalle sakinlerinden biri bir proje geliştirerek, belediyede bir mühendise sunmuş. Proje olumlu karşılanınca caddenin çok dik olan bu kısmına ( 100 metrelik ) tam sekiz tane dönemeç yapılmış. Önceleri çift yönlü olarak kullanılan bu kısım, yine iniş-çıkışlardaki zorluklardan dolayı, tek yöne indirilmiş. Daha sonra yapılan peyzaj çalışmaları ile cadde günümüzdeki halini alarak turistlerin San Francisco’daki durak noktalarından biri oldu. San Francisco’ya yolunuz düşerse bu caddeden arabanızla inmenizi veya yaya olarak inip-çıkmanızı öneririm.

Lombard Street’ten sonra San Francisco’da güzel bir Pazar gününü geçirerek akşamüzeri tekrar evimize döndük. Bize kalan yorgunluk size kalan ise yorulmadan yeni bir yer daha keşfetmek…

Bir sonraki yazı ve bölümde görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. San Francisco’dan sevgiler, selamlar.

Gezdiğim yerlerin konum bilgisi:

1. Turk Street

2. Lombard Street