Golden Gate Bridge - Altın Kapı Köprüsü


Her insanın kendine has özellikleri vardır. Her insanın hobileri ve fobileri bu özelliklere göre ortaya çıkar. Kimi yüzmeyi severken, kimi yüzmekten korkar. Kimi at binmeyi sever, kimi ise ya attan düşersem diye ata binmekten çekinir. Kimi gezmeyi severken, kimi ise “aman boşuna yorgunluk” der, evinde oturur. İnsanın birden fazla hobisi olacağı gibi, birden fazla fobisi de olabilir. İşte benim de hobilerimden bir tanesi de imkânlarım ölçüsünde gezmek, yeni yerler keşfetmek.

Uzun zamandır hayal ettiğim şeyi en sonunda hayata geçirmeye karar verdim ve buna bağlı olarak YouTube kanalı açtım. Amacım gezdiğim, gördüğüm yerleri videoya alıp insanlar ile paylaşmak.

Bunun için işe kendi yaşadığım yerden başlamak istedim ve San Francisco’da gezilecek yerlerin listesini hazırladım. Listenin başına da Golden Gate Bridge yani Altın Kapı Köprüsü’nü (ya da renginden dolayı Kırmızı Köprü) yazdım. İki hafta önce ise Golden Gate Köprüsü’nden gezilecek yerleri iPhone 7 Plus ve iPhone 7 telefonlarıyla kayda aldım.

Özgürlük Heykeli’nden sonra Amerika’nın sembolü haline gelen Golden Gate Köprüsü San Francisco’yu Marin County’nin kuzey tarafına bağlıyor. Köprü, adını San Francisco Körfezi'ne açılan 1,6km genişliğindeki Golden Gate boğazdan almıştır. Golden Gate boğazının isim babası ise Amerikan ordusunda yüzbaşı olan ve daha sonar Kaliforniya’dan Senatör seçilen John C. Fremont’tur. 1 Temmuz 1846’da yani Kaliforniya’daki altın hücumlarından iki yıl önce boğazda keşifler yapan John C. Fremont, Haliç olarak bildiğimiz Golden Horn’dan esinlenerek buraya Golden Gate ismini verir.

Golden Gate köprüsü 1937 yılında trafiğe açılmış bir köprüdür. Şu an dünyanın en uzun yedinci asma köprüsü olan Golden Gate, yapıldığı tarihte dünyanın en uzun asma köprüsüydü. Köprü üç gidiş, üç geliş olmak üzere toplam altı şeritten oluşur. Ayrıca köprünün üzerinden yayaların da yürüyebileceği alanlar mevcuttur. Köprü geçişleri ücretlidir. Marin County’den San Francisco’ya dönerken gişeler mevcut. Geçiş ücreti online ödenebileceği gibi, Fastrak diye tabir edilen, Türkiye’deki HGS’ye benzer bir sistem ile de ödenebilir. Golden Gate köprüsünde nakit ödeme sistemi 27 Mart 2013 itibariyle iptal edilmiş.

Golden Gate köprüsü San Francisco’nun çeşitli yerlerinden görülebilen bir köprü. “En güzel manzaraları nereden izleyebilirim, en güzel fotoğrafları nereden çekebilirim?” diyorsanız bu videoyu izlemeden geçmeyin derim.

Umarım sizin için faydalı olur.

Videoda gezdiğim yerlerin konum bilgisi sırayla şöyle:


1. Fort Point, Long Ave, San Francisco, CA 94129

2. Vista Point US-101, Sausalito, CA 94965

3. Battery Spencer, Conzelman Rd, Sausalito, CA 94965

4. Marin Headlands Sausalito, CA 94965


Kaynaklar:

http://goldengatebridge.org/research/Name.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate_Bridge