Gerçek Adalet

 Hiç mümkün müdür bir yönetim olsun, bir saltanat olsun, bir idare olsun da bu yönetim bu idare bu saltanat kendisine itaat edeni mükafatlandırmasın kendisine isyan edene ceza vermesin? Yönetimin şen'i o dur ki asayişi ve adaleti sağlamak için suçluya ceza verir düzgün olanı mükafatlandırır. Sınıfta bile ögretmen şımaran öğrencinin kulağını çeker; başarılı bir ögrencisine pekiyi verir tebrik eder. Devlet asayiş ve adalet için suçluları hapse atıp, belli bir suç işleyenlere memurluk bile vermezken başarılı ve çalışkan kimselerin derecesini yükseltir..

  Saltanatı Atomlardan gezegenlere; al yuvarlardan insan simasına; zerreden güneşe; pireden file ... kadar sınırsız olan, her şey hakim, mülkün gerçek sahibi Allah'ta elbette kendisine itaat edenlere mükafat, isyan edenlere ceza verecektir. Ama gözle görülüyor ki bu mükafat ve ceza bu dünyada tam görülmüyor. Demek gerçek güç ve kudret sahibi merhameti gereği başka bir alemi açıp orada hesap görecek.

 Akıllı insan o dur ki gelmesi mukadder olan o güne hazırlık yapsın. Çünkü o gün öyle bir gün ki boynuzsun koyun boynuzlu koyundan hakkını alır; hardal tanesi hak, hak sahibine teslim edilir. Bunun hikmeti adalet yerini bulsun ve her hak sahibi hakkını alsın diyedir.

 O gün adaletten kaçış yoktur. Her şey tüm çıplaklığı ile ortadadır. Hatta kişiye kendi eli ve ayakları şahitlik eder. Hayatı izletilir. Haberi olmadan yenen hakk'ı da gösterilir, yediği haklarda.. ve hesaba çekilir ki adalet tam yerini bulsun..