Compiz Fusion ile 3D Linux

Windows bağımlısı kullanıcıların bile aslında içinde bir Linux sevdası gizlidir. Fakat bir çok Windows kullanıcısı, Linux'ta "görsellik yok" diyerek içinde gizli olan bu sevdayı bastırmaya çalışır... Peki gerçekten öyle mi? Linux'ta görselliğin olmadığını iddia edenler için bu yazı... Compiz Fusion, Linux kullanıcısına GNOME ve KDE gibi masaüstlerinde çeşitli efektleri yapmayı ve daha kullanışlı çalışmayı sunan bir eklenti. Peki Compiz Fusion nedir? Ne iş yapar da görsel zenginlik kazandırır Linux'a? Şimdi Compiz Fusion'u biraz size tanıtalım...

Compiz Fusion ile Desktop Cube ya da 3D Windows olarak adlandırılan, 3 boyutlu kübik ya da silindirik bir masaüstüne sahip olursunuz. Peki sadece bu kadar mı? Hayır... Pencere açma, kapatma ya da görev çubuğuna küçültme gibi işlemlere bir çok efekt verebilirsiniz. Bildiğiniz gibi Linux'ta çalışma alanlarını dilediğiniz kadar artırabilirsiniz. 4 çalışma ortamı diğer bir tabirle 4 masaüstü yaptığınız zaman masaüstleriniz arasında bir kübü çevirir gibi geçiş yapabilirsiniz. Konumuzun resminde gördüğünüz şekil de bu bahsettiğimiz Kübik masaüstü için bir örnektir.

Peki Compiz Fusion nasıl kurulur? Öncelikle uçbirimi ya da diğer adıyla konsolu açıp aşağıdaki komutu yazın:

sudo apt-get install compiz compiz-plugins compiz-gnome compiz-core emerald compiz-fusion-plugins-main compiz-fusion-plugins-extra fusion-icon compizconfig-settings-manager

Ardından uçbirim sizin için tüm kurulum işlemlerini yapacak. Siz sadece yükleme noktasında E/H sorusuna E diyip onay verin yeter ;) İşte Compiz Kurulumu bu kadar kolay... Aslında Linux'ta program kurulumları bu kadar kolay ya neyse... Konumuz Compiz Fusion olduğu için o kısma girmeyelim... Bu kurulum işleminin sonrasında Sistem >> Tercihler menüsüne CompizConfig Ayar Yöneticisi menüsünün geldiğini göreceksiniz. Bu CompizConfig Ayar Yöneticisi'ni açın ve dilediğiniz ayarları yaparak bilgisayarınızı harika bir görünüme kavuşturun... :)

Küp için ayarlar Masaüstü kategorisinde... Yağmur, Alev yazısı, Pencere efektleri gibi efektler de adından anlaşılacağı gibi Efektler kategorisinde... Ayar Yöneticisini açtıktan sonra herşey sizin elinizde... E hadi kolay gelsin size ;)