kelimeler

"Düşünüyorum, öyleyse varım." ünlü bir düşünürün sözüdür. Belki de bir felsefe fikrinin doğmasına öncülük etmiştir ya da uzun süren felsefi düşüncelerin bir meyvesidir, kim bilir. Şu vardır ki; düşüncenin önemini aktaran önemli bir sözdür. Peki ya düşünceleri aktarmak? Salt düşünmek ne kadar işe yarar ya da sizin düşündüğünüz bir konu nasıl başkalarına aktarılır? İşte bu noktada kelimeler devreye girer.

Kelimeler ne çok şey anlatır insanlara ve insanların birbirlerine ne çok şey anlatmasına yardım eder. Her kelime bir şeyler anlatır, anıları anımsatır insanlara. Bir kelimenin her  insanda yansıması aynı  olmaz. Farklı olmalıdır zaten çünkü her birey ayrı bi dünyadır, dolayısıyla bir kelime başka bir dünyanın atmosferine girince yağmur olurken daha soğuk bir atmosferde kar olabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir konuşurken, kelimeleri seçerken. Sizin dünyanız  ılıman bir mevsimi yaşarken, soğuk rüzgarların hakim olduğu bir mevsimi yaşayan insana söyleyeceğiniz serin bir söz onu daha fazla üşütebilir.

Bazı kelimeler de vardır ki ortak duyguları anımsatır, insanları birleştirir etrafında. Belki o kelimeyle arkadaşlıklar kurulur. Dostluklar kurulur ebediyete uzanan. Bazı kelimelerin de tanımı herkes için aynı olsa da, anlamı farklıdır çünkü farklı pencereden bakarlar bu insanlar aynı yere. Zaten kavgalar da bu yüzden çıkar genelde. Aynı kelimeyle konuşuruz ama farkı anlam yükleriz. Böyle olunca da ağzımızdan çıkan sözler karşı tarafa sanki kulaktan kulağa oynuyormuşcasına değişip gider.

Keşke birbirimizi kendi penceremize davet edebilsek ya da karşı pencereyi rahatsız etmeden ziyarette bulunabileceğimiz dostluklar kurabilsek fikir komşularımızla.