Persuasive Essay Nasıl Yazılır?

Essay kalıpları ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım. Opinion Essay Kalıpları ile ilgili bilgilerin yer aldığı o yazıda, bu tip essay yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve hangi kalıpları kullanabileceğinizi yazmıştım. Bu yazımda ise Persuasive Essay Nasıl Yazılır sorusuna cevap vermeye çalışacağım. Bir dahaki yazımda da nasip olursa Persuasive Essay Kalıpları üzerinde duracağım. 

IELTS sınavındaki essay türleri ile ilgili kesin bilgim olmasa da TOEFL'da persuasive essay yazmanıza gerek olmadığını söyleyebilirim. Eğer TOEFL'a hazırlanıyorsanız, opinion essay ile ilgili yazdığım, yazı başında verdiğim linki incelemenizde yarar var. Ama yok illa persuasive essay diyorsanız, buyrun yazının devamına :)

persuasive essay

Persuasive Essay Nasıl Yazılır?

Bu bölümde tek tek persuasive essay paragraflarını ele alarak ilgili paragrafı yazarken dikkate edilmesi gerekenlere değineceğim. Giriş paragrafından başlayalım...

Persuasive Essay Giriş Paragrafı

Burada en önemli nokta, okuyucunun dikkatini celbetmeniz. Vurucu bir cümlenizin olması lazım ki okuyucu yazıyı çekici bulsun. Gerekliyse, konu ile ilgili ön bilgi vermenizde de yarar var. Son olarak yapmanız gereken thesis statement olarak adlandırılan ve yazının devamında hangi konuya değineceğinizi ifade eden bir cümle. Bu şekilde persuasive essay giriş paragrafı kısa ve net olarak ortaya konabilir. Sayınca üç cümle gibi görünse de, eğer doğru kalıplar seçildiğinde 5 cümle uzunluğunda bir giriş paragrafı elde edebilirsiniz :)

Image title

Persuasive Essay Gelişme Paragrafları

Tek tek gelişme paragraflarını yazmayacağım çünkü bütün gelişme paragraflarının taslağı aynı şekilde. Şöyle ki; fikrinizi ifade etmek için giriş paragrafının sonunda thesis statement yazmıştınız hani, hatırladınız mı? İşte o cümlede 3 tane argüman öne sürmenizde yarar var. Her bir gelişme paragrafında öne sürdüğünüz argümanı ele alacaksınız.

Topic Sentence: Persuasive essay gelişme paragrafları topic sentence adı verilen cümle ile başlar. Topic sentence ise paragrafın özeti niteliğindedir. Okuyucu, gelişme paragrafının ilk cümlesini okuyunca "demek ki bu paragrafın konusu filanca" diyebilmeli. Tabi topic sentence, giriş paragrafının son cümlesinde öne sürdüğünüz üç argümandan biri olmalı :) Thesis statement'te bahsettiğiniz şey başka, topic sentence'da yazdığınız şey başka olmamalı :)

Karşıt Görüşe Değinme: Bu bölümde karşıt fikre değinmeniz lazım. Çünkü devamında karşıt görüşün tezini çürütecek ve bitirici vuruşu yapacaksınız :)

Karşıt Görüşü Çürütme: Hemen ardından da çürütmek için verdiğiniz karşıt görüşü sinsice ezip parçalayacaksınız :)

Ölüm Vuruşu: Ve final bölümünde de son noktayı koyup tartışmayı bitirmelisiniz.

Image title

Persuasive Essay Karşıt Görüşe Değinme Paragrafı (Opsiyonel)

Kişisel görüşüm eğer yeteri kadar deneyimli değilseniz bu paragrafa bulaşmayın hiç :) Yanlışlıkla her şeyi berbad edebilirsiniz :)) Kendi fikri yerine okuyucunun fikrini savunmaya başlıyor bazıları çünkü buraya girince iyiden iyiye. Okuyucu olsam, ayarını kaçırana verip veriştiririm yani... Ama "kelime sınırı var, bi şeyler yazmam lazım; yapacak bir şey yok" ya da "ne yaptığımı biliyorum" diyorsanız, buyrun devam edin okumaya :) Çünkü bu paragraf doğru yazıldığında makale kalitesini artıracak ve okuyucuya "yazar boş değil, karşıt görüş hakkında da bilgisi var" dedirtecektir...

Karşıt Bakış Açısı: Paragrafın ilk kısmında karşıt fikri beyan edin.

Kendi Argümanınız: Ortaya koyduğunuz karşıt görüşe cevaben bi şeyler karalamanız lazım tabi ki. Öyle kuru kuruya olmaz :) Bu bölümde karşıt görüşün yanlışlığını kendi cümlelerinizle ifade etmeniz lazım. Unutmayın; 2 kere 2'nin 4 olduğunu ispatlamıyorsunuz :) Kişisel düşüncelerinizi yazıyorsunuz. Yani doğru ya da yanlış yok. Okuyucuyu inandırıp inandıramamak var :)

Detaylandırma: Paragrafın sonunda da kendi fikrinizi detaylandıracaksınız. Mümkünse örneklerle... Örneksiz cümlelerin genellikle havada kalacağını unutmayın! 

Persuasive Essay Sonuç Paragrafı

Bu paragrafın ilk bölümünde, tüm makale çeşitlerinde olduğu gibi, giriş paragrafında öne sürdüğünüz fikirleri farklı cümlelerle ifade edeceksiniz. Yani konu neydi, siz neyi savunuyordunuz... Bunları anlatacaksınız kısaca :) Thesis statement'ı sağından solundan çekiştirip biraz da makyaj yaparak tekrar yazın gitsin :) Sonucun sonunda da kişisel yorum/fikir olursa tadından yenmez :)

Hayırlı olsun. Persuasive essay nasıl yazılır sorusunu artık sormamıza gerek yok. Güzelce anlatmış adam, öğrenmişizdir herhalde :)

Sorunuz olursa çekinmeyin, ben buralardayım :) Bir dahaki yazımın konusu Persuasive essay kalıpları olacak kısmetse...