Bask, İspanya Hakkında Bilgiler

İspanya'nın kuzey batısı Bask bölgesidir. İspanya üniter yapıda farklı etnik gruplardan oluşur. En tanınmış topluluklar Basklar ve Katalanlar'dır. Eyalet sistemiyle yönetilen ülkede her bölgenin ayrı dili, ayrı bayrağı vardır. Merkezde hepsi bir yere bağlıdır, içlerinde bağımsızdırlar. Türkiye'nin farklı etnik kimlikleri açısından İspanya ile benzerlikleri vardır. Katalanlar ve Basklar zaman zaman bağımsızlıkları için girişimlerde bulunuyorlar. Turizm potansiyeli nedeniyle ödedikleri vergiyi yüksek buluyorlar. Bağımsız oldukları takdirde çok daha zengin olacaklar. Sadece Barcelona bile gelir olarak bir ülkeye bedelken ödedikleri vergilerle Galiçya gibi fakir bölgeleri kalkındırmaktan rahatsız oluyorlar. Tüm bu politik meseleleri bir yana bırakırsak İspanya turizm açısından çok cazip bir coğrafya. Nasıl bizim güneyimiz ve kuzeyimiz gerek iklim gerek kültür bakımından çok farklıysa İspanya da aynı şekilde. Örneğin Güney İspanya Endülüs etkisinde, Madrid bambaşka, yazımızın konusu Bask ise tamamen farklı.

Kuzey Batı bölgesinde yer alan Bask bölgesinin başkenti Bilbao kenti. Zengin çelik rezervleri var. Öte yandan çelik stoğunun azalması ile telekom sektörüne yönelmişler.  Deniz kenarı olması ile balıkçılık ve turizm de önemli gelir kaynakları. Meşhur modern sanat müzesi Guggenheim'da Bilbao'da yer alıyor. Bu değişik müzenin bir kaç şehirde de daha yer aldığını biliyorum. Buradaki orijinali olsa gerek. Bahçesinde çiçeklerden yapılmış Poppy isimli bir de köpek figürü var. Onu da çok seveceksiniz.

Bask tarihi İspanyol tarihinden bile eski. Romalılar bölgeyi ele geçirmek için geldiklerinde cesur Bask halkı ile savaşmışlar. Dillerinin İspanyolca ile ilgisi yok. Xuxu, Zuzearat aklımda kalan Bask kelimeleri. İsimler bile farklı Jose, Maria, Antuan bildiğimiz isimler, halbuki Bask isimleri Iratxe, Ainhoa vb. Yani kökenlerin alakası bile yok.  Şehirde tüm isimler, sokak tabelaları bile Bask ve İspanyol dilinde yazılmış. İspanyolların sıcaklıkları bu halk için de geçerli. Aile değerlerine çok önem veriyorlar. Haftasonları parklarda çocukları ile top oynayan babalar görüyorsunuz. Madrid'de bu manzara yok. Renkleri kırmızı, beyaz ve yeşil. Erkekler ressam beresi gibi siyah bereler giyiyorlar. Basklar geleneklerine bağlı ve çalışkan insanlar. Güneyin siestayı yaratmış olan rehaveti burada yok.

Eski ve zengin bir kültürleri var. Bölgede anlatıla gelen çok sayıda efsane var. Örneğin cadı hikayeleri çok meşhur. Bir de perde ayaklı su perileri ile ilgili masalları var. Her yerde bu  efsaneleri anımsatan biblolar bulmak mümkün. Çok zengin bir edebiyatları var. Bizim ülkemizdeki azınlıklar için Bask modeli düşünülmüştü. Halbuki Kürtçe bir kitap bile zor bulunurken Bask dilinde çocuk edebiyatı bile çok yaygın. Kıyaslamak imkansız. Uzun süredir kendi TV kanalları, gazeteleri ve üniversitede bölümleri var. Çünkü bunun için malzemeleri var.

Bask'a giderseniz San Sabestian'ı görmenizi öneririm. Bilbao'dan otobüsle ulaşmak mümkün. Deniz kenarında bir sayfiye yeri. Kraliyet ailesinin orada bir yazlık sarayı var. Fransa sırınırında yer alıyor. Gür ormanlar ve enfes bir koy yanyana. İncecik kumlar, tertemiz bir deniz çok cazip geliyor.

Bask ilk akla gelen turistik noktalardan değil ama giderseniz pişman olmazsınız. İspanya deyince akla gelen Paella, Tapas ve Rabas orada da var. Deniz ürünleri mükemmel.

İyi Yolculuklar