Mobil Uyumlu Site Yapma Yolları

Mobil uyumlu site yapmak için internette çok sayıda kaynak var fakat bunları anlamak için belli bir bilgi birimine sahip olmak gerekiyor. En azından temel düzeyde HTML5 ve Java Script bilgisine sahip olmak, ayrıca mümkünse jQuery Mobile bilgisi bu konuda büyük yarar sağlayacaktır. Yani her webmaster kalkıp da kendi temasını mobil uyumlu hale getiremiyor malesef. Misal; ben :)

Mobil uyumlu site nasıl yapılır sorusunu düşünüyordum bir süredir ve bununla ilgili biraz araştırma yaptım. Öncesinde "acaba benim siteyi de mobil uyumlu hale getirebilir miyim" diye düşünüyordum ki, bazı kaynaklara bakınca hayallerim duman oldu, uçtu kaçtı :)

Kolay Yoldan Mobil Uyumlu Site Yapmak

Aslında bu konuda Google'ın çok kapsamlı bir kaynağı var. Adresi ise howtogomo.com. Ziyaret ettiğiniz takdirde adım adım mobil uyumlu site yapma, mobil uyumlu site yaparken dikkate edilmesi gerekenler başta olmak üzere A'dan Z'ye pek çok bilgiye sahip olabilirsiniz. Fakat "o kadar zamanım yok bana özetle" diyecek olanlar için kısaca bilgi vereyim.

Öğrendiğim kadarıyla bu işin iki yolu var.

  • Twitter Bootstrap benzeri bir Framework kullanarak mobil uyumlu tasarım oluşturmak. Sonrasında da siteye bir kontrol mekanızması ekleyerek gelen ziyaretçi mobil cihazla geliyorsa mobil uyumlu siteye, bilgisayardan geliyorsa da normal tasarıma yönlenir. Farklı UI Framework alternatifleri görmek isterseniz de http://www.queness.com/post/6706/9-mobile-framework-to-kick-start-your-mobile-development-career adresini ziyaret edebilirsiniz. Konu 2011'de açıldığı için eski... O yüzden Twitter Bootstrap'a değinilmemiş. Yani "madem o kadar iyi, niye verdiğin konuda adı yok" demeyin :)
  • Sitede kullanacağınız temanın responsive (esnek) yapıya sahip olması sağlanır. Wordpress siteler için ücretsiz responsive temalar var. Farklı CMS'ler için ister özel tasarım ister ücretli/ücretsiz temalar kullanılabilir. "Responsive tema nedir" diye soracaksanız hemen onun da bilgisini vereyim. Hani bazı sitelere girince tarayıcı boyutunu küçülünce site de değişiyor ya... Sürükle/bırak özelliği varmış gibi oluyor ya; işte o :))