Alvarlı Efe Hazretleri Uluslararası Sempozyumda Ele Alınacak

Alvarlı Efe Hazretleri, Atatürk Üniversitesi'nin öncülüğünde gerçekleşecek olan sempozyum sayesinde Alvarlı Efe Hazretleri'nin hayatına ışık tutulacak. Orjinal adı Uluslararası Hace Muhammed Lütfi (Alvarlı Efe Hazretleri) Sempozyumu olan bu panele ise 122 akademisyen sunumlarıyla katılacak. Sempozyumdaki etkinliklerden biri ise tasavvuf müziği konseri... Konser Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Salonu'nda yapılacak ve Şef Ahmet Hatipoğlu önderliğinde, Alvarlı Efe Hazretleri'nin bestelediği gazeller seslendirilecek.

Sempozyumun içeriği ise son derece zengin görünüyor. Efem isimli belgeselin gösteriminden sonra yapılacak olan açılış konuşmasını takiben gerçekleşecek olan sempozyum 4 oturumlu olacak. 25 Nisan Perşembe günü başlayacak olan sempozyumun son oturumu ise 26 Cuma günü öğleden sonra gerçekleşecek.

Alvarlı Efe Hazretleri ile ilgili olarak yarın başlayacak olan sempozyuma 138  kişi başvurmuş ve bunların 122'sinin başvurusu kabul edilmiş. Türkiye ve dünyadan çeşitli katılımcıların bulunacağı sempozyumda Azerbaycan'dan 2, Moğolistan ve Kırgızistan'dan ise 1'er akademisyen konuşmalarıyla yer alacak.

Alvarlı Efe Hazretleri Kimdir?

Hace Muhammed Lûtfi (Alvarlı Efe Hazretleri) 1868'de, Erzurum'un Hasankale ilçesine bağlı bulunan Kındığı köyünde doğmuştur. İlim tahsilini devrin alimleri ve hepsinden önemlisi babasından alarak tamamladıktan sonra 21 yaşında (1889'da) Hasankale Sivaslı Camii'ne imam oldu. "Alvarlı İmam" olarak da bilinen Alvarlı Efe Hazretleri, ilerleyen yıllarda 1. Dünya Savaşı sonrasında kendisine Hasankale Müftülüğü teklif edilmesine karşın kabul etmemiştir.

Alvar ahalisinin ısrarı üzerine Hasankale'ye 1 saat uzaklıkta bulunan Alvar köyüne giderek burada 24 sene imamlık yaptığı için pek çokları tarafından Alvarlı İmam olarak bilinmektedir. 12 Mart 1956 yılında, 88 yılında rahmete yürüten Alvarlı Efe Hazretleri, ömrünü islamiyet ve insanlığa adamış Hak dostlarından biri olarak bilinmektedir.