DNS Değiştirme Programı ve En Hızlı DNS'ler

Dns ayarları değiştirme işlemi sayesinde DNS değiştirme programı kullanarak internet hızınızı artırabileceğinizi biliyor muydunuz? TTNET DNS adresleri, ne yazık ki internet hızını bir hayli düşük kullanmaya sebep oluyor. Bu bağlamda TTNET DNS bilgileri yerine DNS değiştirme programı ve bir de farklı DNS adresi kullanarak internet bağlantı hızını optimize etmek mümkündür. Tabii DNS değiştirme programı veya çeşitli yöntemler kullanarak bu bilgilerin değişitirilmesi, internet hızını artırma anlamında %100 katkı sağlamaz. Fakat hızlı DNS adreslerini tercih ederek bağlantı hızında hissedilir değişikliklere yol açacağına şüphe yoktur.

DNS Optimizasyonu ve Yararları?

DNS optimizasyonu, yukarıdaki kısımda da belirttiğim üzere DNS bilgilerinde yapılan değişikliktir. Amaç ise internet hızını artırmaktan başka bir şey değildir. Peki güncel DNS ayarları kullanılarak yapılabilecek olan DNS optimizasyonu, internet hızını neden artırır? Bunun için DNS ifadesinin tanımını yapmakta yarar var. İnternette sörf yaparken sürekli olarak veri indiririz. Bu veriler bilgisayarımıza paketler halinde gelir. Geliş esnasında izlediği yolu ise DNS adresleri belirler. Bu yol ne kadar kısa olursa, veriye erişim de o kadar hızlı olur. Yani tercih edilecek olan DNS adreslerinin çetrefilli yollar içermemesi, bir nevi bağlantı hızını artırır demek mümkün :) Bazı durumlarda ise DNS sunucularının geç yanıt vermesi, bağlantı hızının yavaşlamasına sebep olabilir. Bu tip problemlerin önüne geçmek için ise DNS optimizasyonu yapmak bir hayli yararlı olacaktır. Şimdi ben sizlere Domain Name Speed Benchmark, NameBench ve NameHelp adlı üç programla ilgili bilgi vereceğim.

DNS Sunucunuzdaki Sorunlar

NameBench, size DNS sunucularınızla ilgili bilgi verir. Eğer herhangi bir sorun varsa, DNS değiştirme ve optimize etme programlarından yardım almanız gerekebilir. Fakat program herhangi bir sorun bulmazsa, yani DNS bilgilerinizle ilgili bir sorun yoksa, performans artıran programları kullanmanıza da gerek olmayacaktır.

DNS Sunucunuzu Performansı

Domain Name Speed Benchmark adlı program sayesindeyse DNS sunucularının tepki süreleri arasındaki kıyaslamaları görebilirsiniz. Tarama işlemi yaptıktan sonra Conclusions (Sonuç) sekmesinden DNS bağlantılarınızla ilgili bilgi edinebilirsiniz. Peki bu test sonrasında kullandığınız DNS'lerin performansı yerlerde ise ne yapmanız lazım? Tabii ki DNS değişikliği... DNS değiştirmenin nasıl yapılacağını bilmeyenler için de program önerilerimiz var tabii ki =)

DNS Değiştirme Programı

Elle DNS değiştirme konusunda bilgisi olmayanlar, NameHelp adlı DNS değiştirme programını kullanabilir. Bu programın en büyük avantajı, arkaplanda çalışarak konumunuzda en hızlı şekilde çalışan DNS sunucusunu otomatik olarak size ataması. Yani en hızlı DNS ayarları ile internetin altını üstüne getirmenizi engelleyecek bir yazılım!

 Google DNS, Open DNS Ayarları

Tüm bu bilgilerden sonra, popüler DNS ayarlarını paylaşayım bir de... DNS değiştirme programı kullanmak istemeyenler elle güncelleme yapma kiçin bu bilgileri kullanabilir. Bildiğiniz üzere TTNET'in DNS ayarları sefillik isteyenler için yapılmış muhtemelen =) Bunları Google DNS veya Open DNS ile değiştirmek isteyenler aşağıdaki bilgileri manuel olarak kullanabilir.

Google Dns:

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

Open Dns:

  • 208.67.222.222
  • 208.67.220.220

 

Dnsadvantage DNS:

  • 156.154.70.1
  • 156.154.71.1

Norton DNS:

  • 198.153.192.1
  • 198.153.194.1