Adınıza Açılmış Kaç Hat Var Öğrenin!

BTK sayesinde artık adıma açılmış hat var mı, adıma açılmış kaç hat var, adıma açılmış hatların listesini öğrenmek istiyorum gibi söylemler son buluyor. GSM hat sorgulama sayfası adı altında hizmet veren sade arayüzlü bir site yapmış BTK. Zaten uzun süredir yapılacağı söyleniyordu. Plan aşamasında kalacağını sanıyordum ben açıkçası. Ama bugün bir yerde gördüm ki adamlar yapmış :)

Mobil hat sorgulama sistemi olarak bilinen bu sistemi kullanarak siz de TC kimlik numaranızın yanı sıra şu an kullandığınız hatlardan birinin numarasını sisteme yazarak, telefonunuza gönderilecek olan güvenlik kodunu belirlenen süre içerisinde -ki bu süre zannedersem 2.5 dakika- yazıp, adınıza açılan tüm hatların listesini görebilirsiniz.

Yalnız sistemi kullananların en çok yaptığı hataya değinmeden edemeyeceğim. Çünkü sizin de başınıza gelebilir ve karşılaştığınızda da "bu sistem çalışmıyor, adıma açılmış hat listesi görünmüyor" demeyin :) Kimilerinin hatları başkalarının adına olabiliyor. Mesela benim bi' arkadaşımın hattı abisinin adına. Kalkıp da kendi TC kimlik numarası ve kullandığı telefon numarasını yazarsa sisteme, uyarı mesajı ile karşılaşacaktır. Bu şekilde uyarı alan bir kaç kişi gördüm ve o yüzden yazıyorum bunları :) Yani içinizden "bana ait olmasa neden yazayım ki numarayı" demeyin, yapan var :)

Neyse siteye girmek için adıma açılmış kaç tane hat var linkine tıklamanız yeterli olacaktır. Yukarıda yazdıklarımı yaparak sonucu öğrenebilirsiniz.

Açık Hat Kullanmak Yasal Mı?

"Başka biri neden benim adıma hat açsın ki?" diyenler olursa diye onun da cevabını vereyim çünkü bunu soranlar da var... Özellikle kaçakçılık veya yasadışı işlerde kullanmak üzere 'açık hat' olarak bilinen hatlardan almak isteyen kişiler, sizin adınıza da hat çıkarmış olabilir. Bunu yapmanın çok yolu olsa da bir tanesine değineyim. Mesela hat almaya gittiniz. Sıradan bir bayiden... O da sizin kimlik fotokopinizi kullanarak adınıza çok sayıda hat çıkarıp bunları satabilir. Vardır yani eminim; sizin de gördüğünüz ve kapısında "açık hat satılır" ibaresinin yer aldığı cep telefonu dükkanları. İşte öyle yerlerden aslında uzak durmak lazım çünkü açık hatlar başkasının adınadır. Alıp da milletin başını belaya sokabileceğiniz gibi, daha önce hattı kullanan kişi yasal olmayan işlere bulaştıysa ve hattın aktif kullanıcısı sizken bu durum ortaya çıkarsa, sizin de başınız ağrıyabilir.

DipNOT: Görüntü Kaliteleri ve Film Ripleri Çeşitleri Nelerdir? başlıklı bir önceki yazımda popüler film ripleri çeşitlerine dair bilgi vermiştim. Neredeyse hepsinin açıklamaları var yani :) Bakmak isteyen olursa diye şaabiyim dedim =) Kalın sağlıcakla...