Görüntü Kaliteleri ve Film Ripleri Çeşitleri Nelerdir?

Cam (Camera), TS (Telesync), TC (Telecine), SCN (Screener), DVDScr (DVD Screener), DVDRip, R1, R2, R3, R4, R5, R6 LINE terimlerini duymuşsunuzdur. Peki bunların anlamları neler? Özellikle film veya dizi indirmek isteyenler pek çok rip çeşitleri ile karşılaşır. Peki film ripleri nedir? O kadar çok rip çeşidi var ki insanın ister istemez kafası karışıyor ve "Acaba bunu indirsem ne kadar kaliteli bir görüntü ile karşılaşacağım? Görüntü çok mu iyi olur yoksa kötü mü olur?" yahut "Ses iyi midir ki acaba?" gibi sorular akla geliyor. Ben de aklıma gelen tüm film ripleri çeşitleri ile ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

Cam (Camera) Nedir?

Aslında adından anlaşılıyor. Sinema salonuna çaktırmadan sokulan kameralarla çekilen görüntüler işte Cam Rip olarak adlandırılıyor. Yani bundan sonra öyle sağda solda cam rip nedir diye sormayın kimseye; adama gülerler :P Kamera ile çekilmiş filmlerin ise tamamına yakını düşük ses ve görüntü kalitesine sahiptir. Özellikle yerli yapımlar, torrent sitelerinde cam rip şeklinde bulunur. Neden bilmiyorum ama öyle dijital ortamda yerli yapım filmlerin korsanlarını bulmak yabancı yapımlara göre daha uzun sürüyor genelde...

TS: TELESYNC Nedir?

Telesync rip özellikleri ise kamera ile riplenmiş filmlerden yalnızca ses olarak farklıdır genellikle. Bu rip türünde ses, harici bir kaynaktan alınır. Genellikle boş bir sinema salonunda veya projeksiyon kullanılan bir ortamda görüntü kaydı gerçekleştirilir. Fakat harici ses kaydı insan seslerinin olduğu bir ortamda bulunuyorsa ses çok kalitesiz olacaktır. Ayrıca bu filmlerin görüntü kaliteleri genellikle kötü olmakla birlikte çok değişkendir. Bu sebepten ötürü önce filmin örnek dosyasını indirerek ses ve görüntü kalitesini incelemenizde yarar var.

TC: TELECINE Nedir?

Telesine makinesi kullanılarak gerçekleştirilen TC rip özellikleri aslında son derece iyidir. Dijital olarak orjinal film makarasından kopyalanır Telesine ripler. Fakat çok masraflı oluyor bunu yapmak. Maddi külfeti fazla olduğu için de internet ortamında fazla TC ripli film bulmanız mümkün olmayabilir :)

SCR: SCREENER Nedir?

Film daha vizyona girmeden önce bazı ülkelerde, çeşitli mağazalara veya dükkanlara gönderilir VHS kaseti şeklinde. Genelde 4:3 aspect oranına sahip olan Screener filmler VHS kaseti formatındadır. VHS kaydı için kullanılan cihazların kalitesine göre SCR filmlerin de kalitesi değişkenlik gösterir. Son derece kaliteli görüntülerin yanı sıra düşük kaliteli Screener filmler de mevcuttur ve bu yüzden indirmeden önce yine örnek dosyayı indirerek görüntü kalitesini incelemek daha doğru olacaktır. Ayrıca Screener'ların en kötü özelliği; filmin altında, genellikle aralıklı olarak çıksa da bazı filmlerin başından sonuna kadar "Çoğaltılamaz kopyadır. Çoğaltıldığı takdirde şu işlemler yapılacaktır" şeklinde uyarıların olmasıdır ki film izlerken sinir bozucu olabilirler :)

DVDscr: DVD-SCREENER  Nedir?

Genelde geniş ekranlı lan DVS-Screener'lar Screener'ların DVD'ye dönüştürülmüş halidir. Rip işlemini yapan kişinin becerisine göre DVD-scr filmlerin de kalitesi değişkenlik göstermektedir. Yine Screener'larda olduğu gibi DVDscr riplerde de uyarı mesajları bulunur ve bazen bu uyarılar siyah kısımda değil de ekranın en olmadık yerlerinde çıkarak film keyfinin içine limon sıkabilir.

DVDRip  Nedir?

Piyasaya sürülen film DVD'sinin son kopyası olarak bilinen DVDRip'lerde görüntü bir hayli kalitelidir. Özellikle Pre-Retail sürümü söz konusu ise görüntü mükemmel kalitede olur. Genelde de zaten filmler DVDRip olarak indirilir. Fakat bazen DVD riplerin kalitesi de düşük olabilmektedir. Ama bu demek değildir ki kalite DVDscr veya Camrip kadardır... Sadece diğer DVD riplerle kıyas anlamında söylüyorum bunu yani :)

R1, R2, R3, R4, R5, R6 Nedir?

'R' harfi Region (bölge) anlamına gelmektedir ve sonundaki rakam da bölgesel koddur. DVD bölge kodları olarak bilinir bu kodlar ve filmin hangi bölgede yayınlanmış kopyadan riplendiğini ifade etmek için kullanılır. Ayrıntılı olarak bölgesel kodların hangi ülkeleri kapsadığını ise aşağıdaki şekilde gösterebiliriz:

  • Region 1 – ABD, Kanada
  • Region 2 – Japonya, Avrupa, Güney Afrika, ve Orta Asya (Mısır)
  • Region 3 – Güneydoğu ve Doğu Asya
  • Region 4 – Avustralya, Yeni Zelanda, Pasifik, Orta ve Güney Amerika, Meksika, ve Karayipler
  • Region 5 – Doğu Avrupa (Eski Sovyet Rusya), Hindistan, Afrika, Kuzey Kore, ve Mongolya
  • Region 6 – Çin

Yaygın olarak R5 rip şeklinde bulunur bölgesel kopyalardan riplenen filmler. Rusya için üretilmiş düşük kalitedeki DVD'lerden üretilir bunlar. O yüzden ses ve görüntü yetersizdir. Bazı durumlarda ise DVD kalitesinde R5 riplerin olduğunu da söylemeden edemeyeceğim. Bu yüzden önce görüntü örneğini izlemenizde yarar olabilir.

R6 rip nedir sorusu ise son dönemde sıkça sorulur oldu. Yeni yeni popüler oldu sanırım bu... Çin için üretilen düşük kaliteli DVD'lerden riplenen filmler R6 olarak biliniyor ve genellikle de filmlere gömülü altyazı oluyor. Bu yüzden siz farklı bir altyazı ile izlemek isterseniz çakışma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Dikkatiniz dağılabilir, şu olabilir, bu olabilir... O yüzden R6 riplerden uzak durmakta yarar var. Hem ses, hem görüntü, hem de altyazı Çin malı işte arkadaş. Gerisini siz düşünün; ne kadar kaliteli olabilir ki :P

DipNOT: Şimdi ben bu rip çeşitleri ile ilgili yazıyı yazdım diye inşallah bazıları çıkıp da "galiba riplenmiş filmleri izlemek yasal; e o zaman izleyelim" gibi şeyler düşünmeye başlamaz :) Torrent veya farklı bir kaynaktan bilgisayarınıza indirdiğiniz filmlerin hiçbirisi yasal değil bak haberiniz olsun. "Demedi" demeyin... Sonuçta milletin arayıp merak ettiği bi' şey rip çeşitleri ve ben de arayan başka sitede değil, burada bulsun aradığını diye düşünerek ekledim bu bilgileri :)

EnDipNOT: XAMPP ionCube Kurulumu Nasıl Olmalı? başlıklı bir önceki yazımda localhost kullanıcıları için ionCube kurulumunu anlatmıştım. Daha doğrusu XAMPP ile localhost kullananlar için ionCube kurulumunu... İlginizi çekiyorsa, merak ediyorsanız dönün bi' bakın arkanıza "ne yazmış bu kardeşiniz" diye :)