Android Uyumlu Opera Mobil

Opera, Android için geliştirdiği Opera Mobil adlı yeni tarayıcıyı geliştireceğini açıklamış. Afferim onlara :) Bildiğiniz gibi bilgisayarlarda kullanılan tarayıcılar baz alındığında, Opera kayda değer bir başarı gösteremedi. Sadece alternatif bir tarayıcı olarak kaldı ve bu şekilde gidecek gibi görünüyor. Zira pazar payları dikkate alındığında hiç de öyle sıçrama yapmıyor internet tarayıcıları kategorisinde... Fakat mobil bazda yaptığı cep telefonu tarayıcısı atağı ile, bilgisayarlarda elde edemediği büyük başarıyı elde etme peşinde gibi görünüyor. Opera, iPhone öncesinde geliştirdiği ve cep telefonlarında sıkça kullanılan Opera Mobil adlı uygulamayı, akıllı telefonlar tutulunca geliştirme kararı almış. Bence son derece yerinde bi' karar; takdirlerimi iletiyorum kendilerine. Görürsem plaket falan verebilirim hazırlıklı olmaları lazım :))

Şimdi ise Android için tırmalıyor Opera yöneticileri. "Yahu bu bilgisayar dünyasında bizi takan yok. Teknoloji aleminde karizmamız yerle bir olmadan en azından akıllı telefonlar için bi' atak yapıp şu Android telefonlara yönelik bi' tarayıcı çıkaralım" dediklerini varsaydığım şirket yöneticileri elini çabuk tutmazsa yine başarısız bir girişime adım atmış olacaklar sanırım. Hele ki Android için Firefox dahi çıktıktan sonra, Opera Mobil de Android için hızlı bir şekilde piyasadaki yerini almazsa, vay onların haline diyorum başka da bir şey demiyorum... Ayrıca bu hamlesi ile iOS ile kıyaslandığında, kullanıcılar için tarayıcı anlamında biraz daha seçenek sunulmuş olacak en azından. Ve rekabet her zaman için kullanıcının avantajınadır.

Opera Mini, ile kıyaslandığında kendini fazlasıyla geliştirdiği kulislerde (bu kulisler nerede hâlâ öğrenemedim ama neyse) dolaşan Opera Mobil kullanım kolaylığı ve esneklik açısından, şu an için Android telefonlarda indirilebilir olan Opera Mini ile kıyaslanamayacak kadar üst seviyedeymiş. Bir kaç küçük örnek vereyim hazır bahsi açılmışken. Normalde Opera Mini özelliği olmamasına karşın Android için geliştirilecek olan Opera Mobil, harekete duyarlı yakınlaştırma, video oynatabilme, donanım hızlandırma ve JavaScript desteği gibi, normal bir bilgisayar tarayıcısında bulunan pek çok özelliğe sahip. Çıktığında tekrar konuya değineceğim Opera Mobil, tüm Android versiyonları için kullanılabilir olacak.