Apple, Müstehcen Mesajları Yasaklayacak

Sexting olarak da adlandırılan müstehcen mesajlaşmayı engellemek için Apple, yeni bir sistemin patentini satın almış. Özellikle gençler, işin suyunu çıkararak başladığı sohbet faslını cinsel içerikli mesajlaşma boyutuna taşıyıp şirazeden çıkmayı pek severler. O yüzden onlar için üzücü sayılabilecek bir gelişme olsa da, toplumun yozlaşmasını engellemeye yönelik atılan adımlardan biri olarak görmek daha makul olacaktır herhalde. Peki sexting engelleme nasıl olacak? Sisteme ebeveyn erişimi mümkün olacağından, bu noktada görev aileye düşecek aslında... Sistem ile ilgili Apple tarafından resmî bir açıklama yapılmadı fakat bir teknoloji sitesine göre satın alınan ve adı "Kişisel iletişim araçları için metin bazlı iletişim kontrolü" olan bu sistemin amacı müstehcen mesajlaşma engellemek.

Sistemin çalışma mantığına değinmek gerekirse... Daha önceden  belirlenmiş olan; kullanıcıların yaş veya okul durumları baz alınarak oluşturulmuş filtreler sayesinde ebeveyn kontrolünün de yardımı ile cinsel mesajlaşma engellenecek. Sistem çalıştıktan sonra eğer kullanıcı uygunsuz içerikli mesaj göndermek isterse, ebeveyn veya kullanıcıya 'sakıncalı içerik uyarısı' yapılacak. Diğer seçenek ise, sakıncalı içeriklerin mesajdan direkt olarak silinmesi ve mesajın o şekilde yollanması.

Bildiğiniz gibi Apple, App Store için üretilen yazılımlarda da müstehcen ögeler içermemesi koşulunu öne sürüyor. Yani zaten Apple firması cinsel içerik konusunda oldukça katı kurallara sahip. Bazı kesimler tarafından bu yönüyle eleştirilse de, bence son derece yerinde bir uygulama. Fakat bu eleştiriler özellikle Apple tarafından satın alınan bu patent sonrasında iyice artmışa benziyor. iPhone uygulaması olarak yerleşik bir biçimde iPhone'larla birlikte piyasaya sürülüp sürülmeyeceği henüz kesin olmasa da bu konu üzerinden bile bir sürü yaygara koparılıyor :) Daha ortada patent var mı yok mu o bile belli değil resmî açıklama yapılmadığından. Adamlar "iPhone ile istediğimi yaparım, parasını verdim kim karışır?" ın kavgasına tutuşmuş :) Helal olsun...