Ünlülerin Topluma Etkileri Nelerdir?

Sanatçılar, kişiden kişiye değişmekle beraber hayatımızın belli bir bölümünü işgal eder. Hayatımıza girmektedirler. TARKAN’ı, “ben bu konularla hiç ilgilenmiyorum” diyen kesimler / insanlar bile bilmektedir / bilmek zorunda bırakılmaktadır (yazılı veya görsel medyadaki yoğun magazin haberleri vb. sebeplerle).

Bizler ve sanatçılar arasında yakın veya çok uzak da olsa bir ilişki var. Bu ilişkide, biz onlardan ne alıyoruz? Güzel bir melodi, güzel bir şarkı dinliyoruz belki. Ama arka planda, uyuşturucunun en azından zenginsen kullanılabileceğini, evlilik olmadan pekala bir bayan ile yaşanabileceğini, bir gecede bilmem kaç TL / dolar harcanabileceğini, kumar oynamak için yurt dışına gidilebileceğini, evlenilse bile aldatılabileceğini ya da kısa bir süre sonra aldatma vb. bir yüz kızartıcı sebeple boşanılabileceğini “farkında olmadan” almıyor muyuz?

Hayatları sade, gizli (ünlü olamayan) olanlar, çok çirkin davranışlar da sergilese bu KENDİLERİNİ yada çevredeki BİR KAÇ KİŞİYİ ilgilendirir / etkiler. Fakat sanatçıların öyle olmadığı açık.

www.skyturk.net adresinde “Ünlülerin uyuşturucu karnesi” başlıklı bir haber dikkatimi çekti. Sadece uyuşturucu konusunda 15 kadar ünlü sanatçının adı (isimleri tekrar etmek istemedim.) geçiyor. Haberdeki bazı cümleler şöyle: “Şöhretin bedeli ağır olur derler ya, çoğu sanatçı için bu öyle oldu, son 20 yıla damgasını vuran çoğu şarkıcının bağımlı olduğu ortaya çıktı.” “Uyuşturucuyla mücadelede hayranlarına örnek olması gereken bir çok ünlü uyuşturucuyla mücadelede sınıfta kalıyor.”

Şöhret hakkında bir alim diyor ki: “Şöhret ayn-ı riyadır ve kalbi öldüren zehirli bir baldır. … (1) İşte bu zehirli bala bananlar bizlere ne verebilir? Örnek olabilir mi (istisnalar hariç)? Evimize sokabilir miyiz onları? Kalbimize sokabilir miyiz? Bu sanatçıların sesi ile davranışlarını herkes her zaman ayırabilir mi?

Karnenin diğer notlarına da bakılsa (aile hayatı, kumar vb.) acaba nasıl bir tablo ortaya çıkar? Dolayısı ile zaman zaman çok göklere çıkarılan sanatçıların, gökte olmadığı, aramızda olduğu, özel hayatlarında bizden hiç de ÖZEL OLMADIĞI (istisnalar hariç ve istisnalar o ortamlarda, o seviyede kendilerine çeki düzen verdiği ve sorumluluk sahibi oldukları için çok takdire değerdirler), ÖRNEK OLMADIĞI - ne yazık ki- görülmektedir.

Bir sanatçının 2-3 günde bir SEVGİLİ değiştirmemesi, SANATINA engel olmayacaktır. Sanatına halel de getirmeyecektir.

(1) Mesnevi-i Nuriye sf. 83

HÜSEYİN COŞAR

16.09.2011