İyiler Ölmez - Mustafa Kutlu

İYİLER ÖLMEZ - MUSTAFA KUTLU

İyiler Ölmez, Kutlu’nun yayımladığı son eseri. Her ne kadar beş hikayeden oluşsa da, hikayeler bir noktada kesişiyor. Aslında bir romanı andırıyor. Mustafa Kutlu bu tip eserlerine roman dememekte ısrar ediyor. Muhtemelen bunun sebebi bizim geleneğimizde romanın olmaması, hikayenin olması. O nedenle bu tip eserlerine Uzun Hikaye diyor. Zaten bu düşünceye aynı adlı yapıtıyla başladı. Roman da bir nevi birçok hikayenin bir araya gelmesinden teşekkül eden bir tür değil mi?

Biz yine gelelim bu son eserine… İyiler Ölmez, dört kişinin etrafında kurgulanmış: Sıtkı, Civan, Mustafa ve Doktor Atalay. Bu dört kişinin hikayeleri ayrı ayrı anlatıldıktan sonra hayatları Erzurum’un Cihan Kıraathanesinde kesişiyor. Mustafa Kutlu’nun sade, akıcı anlatımıyla kendinizi hemen olayların içinde hissediyorsunuz. Anadolu’yu, Anadolu insanının; acılarını, özlemlerini, aşklarını, çaresizliklerini… çok güzel resmediyor.

Mustafa Kutlu’yu üniversite yıllarında keşfettim diyebilirim. Yeni Türk Edebiyatı hocamız Bu Böyledir hikayesini okutup tahlilini yaptırmıştı. Böylelikle Kutlu yolculuk başladı: Sır, Uzun Hikaye, Mavi Kuş, Beyhude Ömrüm, Tufandan Önce, Rüzgarlı Pazar, Chef, Menekşeli Mektup, Huzursuz Bacak, Sıradışı Bir Ödül Töreni, Tirende Bir Keman…

Kutlu bence günümüzde yaşayan en verimli hikayecimiz.