Rap Müzik

Konuya giriş yapmadan önce kritik açıklamalar yapmayı uygun görüyorum. Türkiye' de rap müziğin gelişmemiş olmasından dolayı birçok terimin dilimizde bir karşılığı yok. Yazının akışını birçok kez bozacağım maalesef. Bu yüzdendir ki anlayışınıza sığınmak istiyorum. 


Sizlere ansiklopedik sıkıcı bilgilerden bahsetmeyeceğim. Bizim için önemli olan rapin ince kısımları. Hepimizin bildiği gibi, rap müziğin anavatanı Amerika. Bunun yanı sıra, kuruluşundan itibaren tahtından asla vazgeçmedi ve dünya rapinin merkezi olmaya devam etti. Tabikii 'dünya rapinin üssü' Amerika, iç sorunlarını sanatına aktarmayı bildi. Başlangıçta doğu-batı kavgalarında, sözlü atışma amaçlı kullanılar rap,  gene bu blokların etrafında gelişti. Oluşan bu bloklara East Coast Rap(doğu yakası rapi) ve West Coast Rap(batı yakası rapi) adlarını verdiler. Bu iki yaka birbirinden çok ayrı stilleri sanatlarına taşıdı. 


Bunları açıklamak gerekirse öncelikle West Coast Rap' te; beat' e (rapte arka müzik) önem verirler. Birçok müzik aletini bir arada kullanmaya özen gösterilir. Çok hızlı rapçiler yoktur fakat sesleri belirgin bir şekilde güzeldir. Şarkılarında genelde eğlenceden, sokak yaşamından bahsederler. Sayfalarca text'leri olmamasına rağmen aralarda çok sağlam punch'lar(ingilizcede yumruk anlamına gelen rap müzikteki çarpıcı söz) atarlar. Şarkılarda arkadan çılgınca bir bağırış duyabilirsiniz. Çok güçlü sesleri arkaya koyup çığlık attırmaya bayılırlar. 


East Coast Rap ise bambaşka bir formasyonda ilerler. Öncelikle sesin güzel ya da çirkin olmasının hiçbir önemi yoktur. Önemli olan sesin vurgulu olmasıdır. Sesin vurgusu ne kadar güçlüyse hece duraklarını o denli güçlü yapar ve arka ses vuruşlarına da rahatça eşlik edersiniz. Doğu sanatçıları oldukça hızlıdırlar. Şarkıdaki kelimeleri ayırt edebilecek kıvama gelebilmek için şarkının sözlerini okuyup şarkıyı 5-10 defa dinlemek gerekir. Bu stilde hecelerin olağanüstü canlılığı göze çarpar. Heceleri çılgınca kullanabildikleri için çok akıcı şarkılardır. Şarkılarda iniş çıkışlar, düzensiz ritimler, yavaşlayıp hızlanmalar göze çarpar. 


Bu bilgileri verdik fakat günümüz rapinde bu yakaların deforme olduğunu görmek mümkün. Bu aşınma sürecinden sonra, çok hızlı rapçiler Chopper (ingilizcede helikopter anlamına gelir)Rap' e kaydı. Bu stilin öncüsü Tech N9NE' dır. Dünya rapinin en önemli sanatçılarını albümlerinde toplamayı başardı. Midwest Choppers albümüyle bu türe hayat verdi ve sonrasında Midwest 2, Worldwide Choppers, Speedom albümleriyle piyasayı kavurdu. Midwest albümleri, Missouri sanatçılarını topladığı albümlerdi. Asıl çıkışı yapan Worldwide Choppers oldu. Twisted Insane, Twista, Ceza, Busta Rhymes, Yelawolf, USO, D-Loc gibi isimleri bir araya topladı. Sonraki albümü Speedom(speed+freedom=hızda özgürlük) ise efsane bir son oldu. Eminem ve Krizz Kaliko ismiyle beraber bu projeye giren Tech, muazzam bir final yapmayı bildi. Dünyanın ısrarla Midwest son(Eminem' de, Krizz Kaliko' da Kansas City-Missouri' li) olarak görmek istediği parçayı Speedom olarak yayınladılar. Bu üç harikanın bir araya geldiği şarkı 'Midwest' boyunduruğuna giremezdi ve bir bakıma 'Missouri', rap için dünya demekti. Tech N9NE' ın öncülüğündeki bu tarz gerçekten çılgınca isimlerin katkısıyla büyüdü. Isimlere kısaca bakmak gerekirse; Twisted Insane, Twista, Snow tha product, Krizz Kaliko, Eminem, Busta Rhymes, Yelawolff, Ces Cru, Uso ve Tech N9NE, insanın hayalinde bile bir araya getiremeyeceği kalitede bir yıkım ekibi.


Bu gelişmeler olurken Türkiyede saman çöpü kadar yol aldık. Bu saman çöpünü de kendi imkanlarımızla değilde, Almanya' daki gurbetçiler sayesinde elde ettik. Sokak sanatının, Hip-Hop ögelerinin olmadığı ülkemizde, Rap çıplak kaldı. Bilinçsiz insanların ağzına sakız ettiği rap, bir çukurun dibine doğru iniyor. En anlayamadığım olay ise, 'T-Rap gelişiyor' sözü. Öncelikle T-Rap denilen olayı Türkçe Rap sanmaları bir rezalettir. Dünyada elektronik hip-hop tarzına verilen bir addır T-Rap. Gelişme kısmına da katılmıyorum. Aynı şarkılar, yakın sözler, iğrenç beatler dönüp duruyor. Dünyanın beate bu kadar önem verdiği yerde, biz çalıp üzerine şarkı yazıyoruz! Sadece beat için dev stüdyolar kuruyorlarken bizler rezalet beatlerle sürünmemeliyiz.


Şimdi de en önemli hataya değinmek istiyorum. Türkiye' ye biri geldi ve flexi bırakıp kaçtı. Benim inancım bu yönde. Neden bütün rapçiler, rapi sadece flexten ibaret görüyor anlamış değilim. Senin rakibin(yani dünya), Hook+Intro+Interlude+Verse yaparken sen neden sadece Verse yapıyorsun ki? Böyle yanılgılardan vazgeçip, sanatı sağlam temellere koyalım. Bunun başka çaresi yok. Son olarak bakıyorum da Türkçe Rap' te iki-üç şarkı sağlam, geri kalanlar ise aynı gevelemeyi tekrarlıyor. Tech N9NE' ın muazza performansına rağmen gölgede kalmayan Ceza' nın, Dark Places' ı(Karanlık yerler) oldukça güzel. Tankurt' un, Yok parçasıda Türkçe rapin oldukça üzerinde. Arka müzik ve söz yazarlığına daha çok önem verirsek, sokak sanatlarında gerekli atılımları yaparsak, bu kültürü ülkemize taşıyabiliriz.