Eskiden AĞA Vardı, Şimdi TAŞERON!

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne, rahmetli abimi götürüyordum 2012 yıllarında. Akciğer kanseriydi Burada bahsedeceğim tabiî ki bu değil…

Hastaneye - ne yazık ki – taşeron şirkete bağlı “güvenlik görevlisi” alınmış. (Elbette diğer bölümlerde de taşeron şirkete bağlı personel vardır…) Tekrar buradaki bir tanıdık ile görüşüp halleştiğim. Aldıkları ücret, tamı tamına 950 TL. Yani diğermeşhurifadeileasgari ücret”.

Asgari Ücret Nedir?

“Asgari ücret veya minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığı olarak ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık,ulaşım, kültür vb. gereksinimlerini, "günün fiyatları" üzerinden, en az düzeyde karşılamaya YETECEK ücret.”(1)

Hemen aklımıza şu soru geliyor değil mi: Gerçekten, mesela, bu ücret, bir “insanın” konut ihtiyacına, KİRACI ise yeter mi? Diğer sağlık, ulaşım, kültür gıda ve giyim gibi ihtiyaçlar bi dursun hele!

Neden bunu dedim? Konuşup dertleştiğim bu tanıdık, Zetinburnu’nda oturuyor. Allah’tan önceden eşi de çalışıyormuş, ailelerinin katkılarıyla bir ev alabilmişler. Yoksa, çok acı bir ekonomik tablo ile karşı karşıya kalacaklardı. Şu anda oturduğu semtte ev kiraları 1.250 TL civarında. Sizin matematiğiniz, bu gelir gider dengesini ayarlayabilir mi?

Asgari ücret değil de hadi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde çalışan “güvenlik görevlisi” bir arkadaş gibi 1.500 TL. alsın. Önce, bi defa 650 si kiraya gidecek… Ne olacak, nasıl geçinilecek?

İNSAN” bu parayı, yesin mi, içsin mi, kira mı versin, çocuğuna harçlık mı versin, kaç lirasını biriktirsin? Doğrusu, İNSAN ONURU ile bağdaşır bir durum değil… Ve bu TAŞERON konusu, gittikçe yayılmaktadır.

Devletin kasasından mesela, 3000 TL çıktığı halde, işçinin cebine 950 TL vb bir ücret giriyor. Aradaki büyük PASTAYI 3-5 kişi yiyor. Bu elbette 3-5 kişinin değil, en başta DEVLETİN sorunudur. Hükümetin sorunudur…

O görevli insanlar ile konuşurken, - onların ücretleri sebebiyle - mağdur olmalarına üzülmemek elde değil. Doğrusu bu adaletli değil…

Hani gerçekten, bu şirketler, bir küçük tekstil atölyesi gibi falan zar zor ayakta durabilen şirketler olsa, “var da mı vermiyoruz” durumunda olsa, EYVALLAH! Fakat, Yedikulede’ki güvenlik görevlisi arkadaşın dediği gibi, “bu şirket sahipleri” gelip giderken BMV’lere binmekte, cakasını satmaktadırlar!

Oysa, mesela, bu güvenlik görevlilerine, “Yedikule gibi bir hastanede”, doktorların, sağlık personelinin, hastaların, hasta yakınlarının güvenlikleri emanet edilmiyor mu?

Peki bu insanlar, asgari ücret ve benzeri ücret verilen bu insanlar, kime emanettir? Bu soruyu, “insanlık ve diğergamlık” namına sormak zorundayım.

O insanların da ailesi, eşi, çocuğu var… Zannediyor musunuz ki herkes “et” yiyebiliyor? Zannediyor musunuz ki herkesin çocuğu “servise” biniyor? Zannediyor musunuz ki herkes, kendisi, eşi, çocuğu 45 TL gibi bir ücret verip sinemaya gidebiliyor?

İnsanız, Müslümanız, o zaman, düşüneceğiz bunları!

Kim İstanbul'da bu ücrete çalışır?

Hangi partili, hangi milletvekili çocuğunu, yakınını bu ücretlere çalıştırır? Çocuklarınızın “gözlerine” bakın ve bu soruyu kendinize sorun!

Alınteri ile kazanılan bir ücret,

Yedikule gibi bir hastanede çalışılarak kazanılan bir ücret,

İstanbul Teknik Üniversitesi gibi köklü bir eğitim yuvasında çalışılarak kazanılan bir ücret, 

Eğer o insanın neredeyse ancak kirasına denk geliyorsa, burada herkes biraz düşünmeli ve bir şeyler yapmaya çalışmalıdır!

Bayram geliyor... BAYRAM herkese yeterince (ekonomiyi kastediyorum) gelse... Biri 50 TL civarlarına, keyfine göre PASTA yiyebilirken, diğeri de bari ekmeği bakkaldan mı yoksa HALK EKMEK'TEN mi alayım hesabını yapmak zorunda olmasa!

Taşeron İşçi Nedir?

“İşletmenin ihtiyacı olan bir hizmeti almak üzere, bir FİRMA ile anlaşması neticesinde, bu firmaya istihdam edilen, ancak, esasen işletmenin hizmetinde olan işçiye, “taşeron işçi” denir.”(2)

Taşeron Sistemine Eleştiri

“Kapitalist bakış açısıyla amaç, her işletmenin kendi ana faaliyet alanında uzmanlaşmasını, diğer konulara kaynak sarfetmemesini, böylece “MALİYETLERİN minimize” edilmesini sağlamaktır.

Sınıf mücadelesi açısından ise amaç, hak mücadelesinde “işçi sınıfını bölmektir”. Çünkü farklı patronlara bağlı olan işçiler, daha zor örgütleneceklerdir.”(2)

Taşeron, Halk Arasında Nasıl Tarif Edilir?

“İtilendir, kakılandır.
En pis işlerde çalıştırılandır.

Asgari maaş alıp, oraya buraya koşturulandır.
Bizden olmayandır.
İhtiyaç olmadığında, kolayca gözden çıkarılandır.”(2)

Emriniz Altındaki Kişilerin Haklarına Riâyet Ediniz!

Ümmü Seleme (ranhâ) vâlidemiz şöyle der:

“Rasûlullah (sav) Efendimiz’in “SON vasiyetlerinden” biri şu oldu:

“Aman namaza dikkat ediniz! Aman namaza dikkat ediniz! Emriniz altındaki kişilerin haklarına riâyet ediniz!”

Allah Rasûlü (sav) bu sözleri o kadar tekrarladı ki, mübârek lisânı söyleyemeyecek hâle gelince, bunları içten içe tekrar etmeye başladı.

(Ahmed, VI, 290, 315. Ebû Dâvûd, Edeb, 123-124/5156; İbn-i Mâce, Vasâyâ, 1; Beyhakî, Şuab, VII, 477)

Hak-İş’in, İlginç “Taşeron İşçisi Gerçeği Araştırması”(3)

“Hak-İş, kamuda taşeron gerçeğini gözlerönüne serdi. Devlet, 661 bin diyor ancak gerçek rakam 1 milyon 200 bini aşıyor. Yüzde 10'unun maaşı asgari ücret görünüyor ama taşeron bankadan verdiği ücretinbir bölümünü elden GERİ alıyor. Peki, ama KAMU neden taşeron işçi çalıştırıyor, yanıtı işçiler veriyor: "YANDAŞA para aktarmak ve UCUZ işçilik yaratmak".

“Hak-İş Konfederasyonu, Türkiye genelinde 27 il, 9 iş kolunda 85 kamu iş yerinde 5 bin 250 TAŞERON işçisiyle yüz yüze görüşerek, "Taşeron İşçisi Gerçeği Araştırması" yaptırdı.”

“Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, basın toplantısında araştırmanın işçilerle yaklaşık 20 dakika süren yüz yüze görüşmeyle yapıldığını belirtirken, KAMUDA taşeronluğun, en yoğun“Sağlık iş kolunda ve belediyelerde” olduğuna dikkat çekti.”

“Bu araştırmanın taşeron işçilerin feryatlarını, hüzünlerini kısaca içinde bulundukları halet-i ruhiyeyi anlamak açısından önemli olduğunu belirtirken, "Kamu, daha çalıştırdığı TAŞERON işçi sayısını bilmiyor…”

Hak-İş Konfederasyonu bunları söylüyorsa (ben bir kısmını buraya alabildim), bana daha ne düşer? Anlamak isteyen zaten anlayacaktır…

Hüseyin Münir Coşar

16.03.2015

(1)http://tr.wikipedia.org/wiki/Asgari_%C3%BCcret

(2)https://eksisozluk.com/taseron-isci--2275116

(3)http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26540314.asp