Liverpool Maçında Ağaç Dipleri Neden WC Oldu?

Beşiktaş takımımı Liverpool'u yendi. Futbol ile ilgili herkesin gönlünü fethetti. İnsanları heyecanlandırdı. Heyecanı arttırdı. Ne güzel!

Evet, ben de ordaydım. Olimpiyat stadındaydım. Liverpool gibi bir takımı “misafir” ettiğimiz stad ve çevresinde gördüklerimi, düşündüklerimi paylaşacağım.

1. Malum stad baştan “hatalı konumda” yapılmış. Mesela; rüzgardan dolayı futbol oynanaması gibi… Hatta nasıl “düzeltilebilir” diye bir takım düşünce ve haberler mevcut.

2. Stad çevresindeki “yol” yetersiz, galiba bir gidiş bir geliş. Hız, gidiş geliş yönü vb. konularda “trafik levhası” görmedim.

3. Bu yolda da ayrıca trafiği tıkayan” parklanma vardı.

4. İnsanlar girene kadar stad dışında saatlerce durmaktalar. Mesela bu maça on binlerce insan geldi. Bunun çocuğu var, kadını var… Stad dışında ben bir tane sabit veya maç için getirilmiş hareketli bir WC görmedim.

5. Ne gördüm? Bol miktarda WC soranı, arayanı. Nereye yaptılar? Stad karşısındaki yeni dikilen “ağaçların dibine ...”! Ne diyeyim, ağaçları dikenlerden Allah (cc) razı olsun!

6. On binlerce insan geliyor, yabancı bir maç var, ilgi büyük! Peki bu insanlar, içeri girmedikleri saatlerde acıkır – susarsa ne yiyecek, nerde yiyecek? Su bari içmeyecek mi?

Böyle bir stad yapılıyor da bunlar hiç düşünülmez mi?

Bu tür hizmetler, kolaylıklar yapılmadığında ne oluyor? Maç başlama saatinden saatler öncesinde binlerce seyyar (su, bira, köfte, çekirdek, köfte ve benzer şeyleri satan) yerini alıyor, yerleşiyor.

Ne yazık ki polisler de bu seyyarlardan (Çünkü izinsiz seyyarlık yasal değildir… Zabıtanın kovaladığını, polis alışverişiyle bir nevi meşrulaştıramaz.) yiyecek içecek alıyorlar.

“Zabıta” gitsin, “seyyar” çalışması yapsın, orada düzeni sağlasın vs.

Ha, bu ortamda, “bu yetersiz organizasyonda” polisimize de diyecek bir şey yok.

Stad İçerisinde Dikkatimi Çekenler

WC, 2 kişilik, birisi zaten “engelli” için. Ama sıra var, ikisine de giriliyor. Bir de ilk defa gördüğüm adeta “duvara işer” gibi hissedilebilecek pisuvar yerine bir icad var. Anlayacağınız, herkes duvara doğru …

Abdest alınacak yer sadece 2 kişilik. Mescit küçük, halısında “final 2015” gibi bir yazı var.

Bunları görünce, acaba tersi olsa ve biz Liverpool’a gitsek, stadı ve çevresi nasıldır? Ben bizimki gibi olacağını zannetmem. Elin oğlu, imar, şehircilik ve organizasyon gibi işlerde medeniyetini, bilgisini, tekniğini, organizasyon yeteneğini kullanıyor...