CHP’nin İktidar Olacağına Muhabir Neden İnanmadı?

Her parti, iktidar olmak ister. Her parti genel başkanı, iktidar olmak ister. Doğalı ve olması gereken de bu. Fakat, iktidar olma konusunda hiçbir araştırma şirketi ve benzerinin şans vermediği, tahmin etmediği CHP için bunu demek mümkün mü?

Peki, Sn. Kılıçdaroğlu ne diyor, bakalım(1): “…Ne yaparlarsa yapsınlar, CHP, Haziran Ayı’nda iktidar olacaktır."

Cümle gayet açık ve net de CHP’nin iktidar olacağı bu kadar açık ve net mi?

Allah (cc) akıl - fikir vermiş, akıl - fikir de bu iktidar iddiasının ya da müjdesinin “delili, emaresi, destekleyicisi nedir, nelerdir” diye sorup cevap istiyor tabiî ki.

Bu iddiayı destekler nitelikte, aklıma – fikrime verecek ve ikna edecek bir cevap bulamadım.

Hangi matematik formüllerine göre bu hesaplama yapılıyor acaba? Bildiğimiz kadarıyla, matematik kurallarında bir değişiklik de yapılmadı.

Sn. Kılıçdaroğlu, “hangi oy oranı” olduğunu düşünüyor, biliyor ki “iktidar olmaktan” bahsediyor?

Hani “koalisyon hükümeti” kuracağız falan dese, belki biraz olacak.

Sn. Kılıçdaroğlu’nun cevabı (iddiası) diğer ifade ile HESABI karşısında, verilen cevaba muhatap bazı muhabirler (manalı bir şekilde), “CHP Lideri ayrıldıktan sonra, arkadaşlarına,"Duydunuz mu? 7 Haziran'da iktidar oluyormuş!"dedi ve bu ifadeler canlı yayına yansıdı. (1)

Ekmeleddin Bey’in Hesabı Da Tutmamıştı

Hesap, doğru yapılmayınca, sonuç da “beklendiği” gibi olmaz.

Sn. Ekmeleddin Bey de Cumhurbaşkanlığı seçiminde hesabı yanlış yapmıştı, tabiî ki tutmadı. Olmayacak duaya, amin demek gibi bir şeye benzemiyor muydu bu?

Ekmeleddin Bey’in seçim sonucu hakkında beyanı şöyle idi(2):

“… İhsanoğlu, seçimleri, ilk turda, “yüzde 60'lık” bir oy desteğiyle KAZANACAĞINI savunmuştu.”

Evvelki bir yazımda şunları söylemiştim: “İstatistik” diye bir gerçek var. Bu konuda, “onlarca şirket” var. Bir çok uzman var. Ve bunların bir çoğu da kendisini “kanıtlamış” durumda…”

“Hal böyle iken, onlarca (değişik görüşteki) araştırma şirketi Sn. Erdoğan’ı önde ve % 52 ve üstü gösterirken, “hangi matematikle, hangi istatistik bilgisi ve verisiyle” % 60 iddiasında bulunabiliyorlar? Bunu anlayabilen var mı? Bunun, realite ile bilim ile mantık ile sosyoloji ile ve “siyaset” ile nasıl bir bağdaşır tarafı vardır?”

Sonu Nasıl Tatlıya Bağlayalım?

Siyaset, doğrusu çok ilginç bir alan. Yalanı da pek eksik olmaz…

% 1, %2 gibi oylara sahip partiler bile (bunlardan biri de Büyük Türkiye Partisi Genel Başkanı Sn. Haydar BAŞ’tır.) iktidar olacaklarını ifade etmektedirler.

Matematik ile ilgisi kurulamayacak bu durumlara, “partililere ümit vermek, vaadde bulunmak, onları heyecana getirmek…” denebilir herhalde.


Not: Siyaset aleminde geleceği bilemeyiz. Bu sözlerim "şimdiki" zaman içindir.

(1) http://www.yeniakit.com.tr/haber/muhabir-kilicdaroglunun-iktidar-olacagiz-sozuyle-dalga-gecti-53028.html

(2) http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?