Peki Ya Erkeğin Tesettürü?

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum. Özellikle son birkaç yıldır ağırlıklı olmak üzere hemcinsim(erkek) tarafından dile getirilen hatta daha ziyade ağızlarına pelesenk edilmiş bir laf: Tesettür.

-İşte efendim bu tesettür değil.

-Şal tesettüre aykırı.

-Çarşafsız tesettür mü olur?

-Şimdi tesettürlü diye çıkanlar da hep pantolon giyiyor.

-Nerede eski tesettürlü ablalar.

Gibi birçok lafı duyuyoruz, duymuşsunuzdur. Bu lafların çoğunu bayanların ağzından duymak çok zordur. Ancak sokakta, sosyal medyada veya sohbet esnasında erkeklerin ağzından düşmez. Halbuki ilk dikkat etmesi gereken erkeklerdir. Çünkü Kuran'da bayanlara başörtüsünü emreden ayeti olarak bilinen Nur suresi 31. ayetten hemen önce yani bayanlara emredilen tesettürden hemen önceki ayete gelin hep beraber bakalım.

-nur_suresi_ayet-30-gozleri-harama-dikmeme(Resûlüm!) Mümin erkeklere, gözlerini (harama) dikmemelerini, ırzlarını da korumalarını söyle. Çünkü bu, kendileri için daha temiz bir davranıştır. Şüphesiz Allah, onların yapmakta olduklarından haberdardır. -NUR SURESİ 30-

Evet tesettür ayeti önce erkeklere inmiş emir olarak, ardından bayanlara... Ne diyor Allahu teala: "Mümin erkeklere söyle gözlerini haramdan sakındırsınlar." Yani Allahu teala şöyle demiyor: "Mümin erkeklere söyle bayanları tesettür konusunda sürekli uyarsınlar." Kapı gibi ayet var. Önce kendine bakacaksın kardeşim. Önce sen yani! Bayanların tesettürü senin ilgi alanın değil. Onu gerektiğinde yapacak abla ve büyükleri elbette vardır. Ama bizim erkekler hiç durmazlar. Hiçbir konu konuşmadan "yok şallı, ondan tesettürlü mü olur?" Başka işin yok mu kardeşim senin?!

Erkeğin tesettürü dedik. "Erkeğin tesettürü göz kapaklarıdır." demiş HZ-Ali, amenna doğrudur. Ama sadece göz kapakları diyerek önemli bir mevzuyu atlayamayız. Bence bayanların tesettüründen daha mühim. Şuan piyasada pantolon bulamıyoruz neredeyse. YOK. Hepsi dar paça olmuş. Paçasını geçtim adamın üzerine yapışıyor. Bizim adetimiz ve fıkhımızda vücut organlarını sergilemek diye bir şey yok, hatta nahoş karşılanmış. Ama gelgelelim ki şu anki pazarda talep edilen o ki yapışmayanını bulamıyoruz. Burada iktisadi işlerin arz-talep mevcudiyetine göre olduğunu hepimiz az-çok biliriz.

Yani diyeceğim ayette de buyrulduğu gibi; “Ey İnananlar! Siz kendinize bakın; doğru yolda iseniz sapıtan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah’adır. O, işlemekte olduklarınızı size haber verecektir.(Maide-110) Herkes ilk önce kendine bakmalı...