Hosting alırken nelere dikkat etmeli

Bu yazıda hosting alırken nelere dikkat etmeli sorusunun cevabını vereceğim fakat öncesinde hosting nedir ondan bahsedeyim. Terminolojik açıdan ele almayacağım. Daha anlaşılır şekilde açıklamak istiyorum. Hosting hizmeti, satın alınan alan adının barındırılması için verilir. Yani diyelim ki yazarcizer.net adresi sizin elinizde. Fakat bu adrese bir web sitesi kurmak için en azından bir hosting hizmeti almalısınız. Tabi hosting, en ekonomik çözüm olduğu için ondan bahsediyorum. Yoksa sanal sunucu kiralama, sunucu satın alma gibi alternatifler de mevcut fakat bunlar çok masraflı genel itibariyle.

Fakat hosting de öyle yaldır yuldur alınacak bir şey değil. Pek çok firma hosting alırken müşteriye bir nevi oyun oynar. Tabi her firma böyle değildir ama vaad ettikleri özellikler bazı hosting'lerde olmayabilir. Ya da %100 up-time garantisi verip sunucunun gün içerisinde çok defa kapanmasından yakındığınızda da "siteniz sunucuyu kasıyor" cevabını verebilirler. Halbuki size en başta "%100 açık olur sunucular günün 24 saati" gibi tonla laf sayarlar...

Bu demek değildir ki tüm hosting firmaları aynı. Bu işi dürüstçe yapan çok sayıda firma da var. Demem o ki; hosting alırken firma hakkında bilginiz yoksa mutlaka internette araştırma yapın. Eğer hakkında çok sayıda şikayet olan bir firmaysa, uzak durun.