İş ve Kariyer

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren iş ve kariyer ilanları günümüzde olsun, gelecekte olsun her zaman önemini koruyan ve ilgi gören bir alandır. Yeni işe başlayan bir kişi bir süre sonra kariyer planları yapmakta ve bulunduğu konumundan daha yukarıda olmak istemektedir. Bu gayet normal bir durumdur. İş ve kariyer bağlantısı kişileri işlerinde daha fazla motive eden ve insanların çalışma potansiyelini artıran bir durumdur.  Kariyer planlama, ilk işe girişle başlayıp emekli olana kadar süren bir durumdur. Günümüzde çok uluslu şirketlerden örnek alınarak yapılan kariyer ve yükselme planlamaları artık birçok küçük ölçekli işlerde yapılmaktadır. Bu şekilde işveren ile personel arasında uyumlu ilişkinin de başlangıcı olmaktadır.  www.isbul.net üzerinden yayımlanan ilanlara göz gezdirdiğimizde kalifiye ve yetişmiş eleman alan ve bu alanda ilan veren firmaların iş tanımında bu ibare geçmektedir. Genellikle yeni mezun olmuş ve okul başarısı gayet iyi olan adayları, kendi bünyelerine çekmek isteyen firmalar, kariyer silahını ve avantajını sıklıkla kullanmaktadır.

İş yaşamında kariyer yapmak isteyenler için öncelikle belli başlı bazı ayrıntılar ve öneriler verilmektedir. Birincisi şirkete veya firmaya bir katkı yapacağı düşünülen kişiler kariyer basamağına alınmaktadır. Daha sonra şirket veya kurum ile uyumlu ve esnek olanların genel olarak tercih edildiği gözlemlenmektedir. Çok önemli bir isteklendirme kaynağı olan kariyer planı ile kişi işlerine daha çok sıkı çalışmakta ve çalışma günü çok verimli geçmektedir. Bunun altında yatan neden çalışana bir hedef verilmesidir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki şirketlerde ve işyerlerinde çalışana ödül niteliğinde verilen hedefler ve alacağı karşılık füze etkisi yaparak büyük bir etki yapmaktadır. Yurtdışında bu motivasyon kaynağı sıklıkla kullanılmaktadır.

İş bulmak ve bulduğumuz işte yükselmek her çalışanın isteğidir. Genellikle yeni bir işe başladıktan sonara işe uyum ve alışma süresinden sonra kariyer planlama ilk düşünülen konuların başında gelmektedir. İsbul.net üzerinde verilen binlerce ilanlardan bir işe yerleşen kişi haklı olarak en kısa zamanda ücretinin artmasını istemektedir. Ücret artışı kariyer planından çok daha fazla iş motivasyonu sağlamaktadır. Her şeyde olduğu gibi iş kalitesini ve verimi artırmanın yolları çok fazladır. Maaş artışı, pozisyon yükseltme, yeni bir ofis ve olanaklar ulusal şirketler tarafından çok sık kullanılan yöntemlerdir.

,Online iş bulma sitelerinde ve bunların en büyüklerinden olan iş bul, bizlere kariyer ve yükselme olanakları sunan binlerce iş ilanını elimizin altına getirmektedir. Bu ilanlar arasında bize en uygun olan işi tespit etmek, o işe başvurmak ve işe kabulden sonra gerekli olan özverili çalışmaları yaparak hedeflerimiz ulaşabiliriz. Hedef koymak he iş yaşamında hem de günlük hayatımızda çok önemli bir yer işgal eder. Aslında tüm canlılar bir hedef koymaktadır. Fakat asıl olması gereken bunu bilinçli yapmak ve ona, yani hedefimize uygun davranmak gereklidir. Hedeflerimiz bizi mutlu sona götüren merdivenler gibidir. İlk basamağı geçmeden son basamağa ulaşamıyoruz. Her şeyin bir kuralı olduğunu unutmamız gerekiyor. İş bulmamızla başlayan süreç artık bu istikamette gitmektedir. Veya hiçbir girişimde bulunmadan yıllarca aynı pozisyonda ve belirli ücret artışları ile bir ömürde geçebilmektedir. Her şey niyet, hedef ve amaçla ilgilidir. Mevcut işyerimiz bize pozisyon yükseltmeyi sağlamayabilir. Bu asla bir engel olmamalıdır. Biliriz ki hızlı tüketim sektörlerinde en alt kademde başlayan bir personel bir süre sonra mağaza yöneticisi olabilmektedir. Bunu sağlayan ve bu fırsatın sunulması her kişi üzerinde aynı etkiyi yaratmaz. Motivasyon için hedef şarttır.