Üniversiteyi Kazananlara Tavsiyeler

Üniversiteli olmak, yeni bir çevre, yeni bir dünya demek. İlk bir hafta çok kişiyle tanışamasanız da, ondan sonraki haftalarda birçok kişiyle tanışırsınız. Üniversite sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var. Kendimce gözlemlediğim fikirleri paylaşıyorum.

1 – Güler yüzlü ve Samimi Olun : Sabah sınıfa girdiğinizde tanıştığınız kişilere selam verin. Bu hem muhabbetinizi artıracak hem de insan içinde konuşamıyorsanız bir nebze olsun konuşkan olmakta faydası olacaktır.

2 – Paylaşımcı Olun : Sizden biri bir şey istediğinde, yardımcı olmaya çalışın. İleride sizinde ona işiniz düşebilir. Tabii sisteminiz çan sistemiyse, işler değişebilir. Çünkü isteyen kişi rakibinizdir ve sizin notunuzla sizden yüksek alıp, çanın altında kalabilme tehlikesi var. Vermeyecekseniz de güzel bir dille izah edin.

3 – Notlarınızı Tutun : Unutmayın hiçbir not sizin notunuz kadar güzel olmayacaktır. Bunun için dersten yarım saat önce sınıfta bulunmaya çalışın ve ön sıralarda yer kapın. Notlarınızı düzenli tutun, hocaya yetişemiyorum diyorsanız bir ses kaydedici işinizi görecektir. Tabi kaydederken de dikkat çekmemeye çalışın ve mümkün oldukça kimse bilmesin.

4 – Dost Edinin : Her zaman konuşabileceğiniz bir arkadaş edinin ve birlikte hareket edin. Sınav sonuçları olsun, sizin olmadığınız zamanda bir bilgi söylemiştir hoca, birbirinize haber verirsiniz. Size faydası olacaktır.

5 – Zaman Kaybetmeyin : Dersler bitti, doğru eve. Çünkü önünüzde geçmeye çalışacağınız vize ve finaller olacak. Tabi sosyal aktiviteleri yapmayın demiyorum. En azından kafanızda bir zaman dilimi paylaşımı yapın.

6 – Program Yapın : Haftalık ders programını panonuza asın veya küçük bir kağıtta yanınızda bulundurun. Aynı durum, vize ve final tarihleri içinde geçerli. Önünüzde durması her zaman işinize yarayacaktır.

7 –Kütüphane ve Bilgisayar Lab. Kullanın : Eğer güncel ve düzenli bir kütüphane mevcutsa, uzun ders aralarında sessiz bir ortam olduğundan notlarınızı çalışabilirsiniz veya ilgili kitaplara göz atabilirsiniz. Bilgisayar Lab. öğrencilere açık bölümünde maillerinize, ödevlerinize bakıp, araştırmalarınızı yapabilirsiniz. Gelişiminize katkı sağlayacaktır.

8 – Orijinal Kitap Kullanın : İlk hafta kitap satışı olacaktır. Durumu olanlar fotokopiye meyletmesin ve kitapları almaya çalışsın. Korsan kitap hem yazara saygısızlık hem de kul hakkı.

9 – Duanızı Edin : Allah (C.C) “Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var” (Furkan 77) ayetinde görüldüğü gibi, derse başlarken, derse girerken, final ve vizeler de bol bol Allah’a dua etmeli ve zikretmeliyiz. Allah’ın yardımıyla ve sizin çalışmanızla işleriniz yoluna girecek ve dört yılın sonunda üniversiteden memnun ve zamanın da ayrılacaksınız.

Herkesin kendine göre bir listesi vardır, bunlar benim listemdi. Yolunuz açık olsun..

Etka