Facebook Gençliği Hakkında Bazı Mülazatı Şamildir

Namık Kemal'den bi alıntı yapalım dedik, o bizim edebiyatımız hakkında bazı görüşlerini söylemiş bende yeni nesil Facebook ve gençliği hakkında birşeyler söylemek isterim.

Neler oluyor bize? - sorusu hiç yanlış olmaz, çünkü artık yeni nesile birşeyler oluyor. Hayatımızı sanal ortamlarda yaşıyoruz. Sosyalleşme adı altında internette sosyal paylaşım sitelerine bağlanıyoruz. Peki bu nasıl bir sosyalleşme, daha doğrusu biz buna asosyalleşme demeliyiz. Facebook olmadan önce, dışarılarda çocuklar ya saklambaç ya da top oynardı. Ben hatırlıyorum bizim zamanımızda o kadar güzel eğleniyorduk ki eve giremiyorduk. Gören sanacak çok yaşlıyım daha çok gencim, bizim zamanımız derken Facebooktan Önce (F.Ö) Facebooktan Sonra ( F.S) diye ayırmak lazım. İnternet alemi için bu bir milattır. Bakkala birşeyler almaya giderken bakıyorum mahallede kimse yok çocuklar çıkmış ama oyun oynamıyor oturup benim fotoğrafımı 50 kişi beğendi seninkini kaç diye konuşuyorlar. Evet bu doğru aynen öyle konuşuyorlar. Peki bu çocuklarda ki sorun ne ego tatmin etmek neden bu kadar önemli? Adamım sana sormazlar mı o beğenileri nasıl aldın. Şahitlerimiz var.'' Beqensene <3'' yapıyordun, sohbetten gelip profilimi ''beqenir misin'' diyorsun. Harflerin birini büyük birini küçük yapıyorsun daha havalı olduğunu düşünüyorsun, Türkçemizide bir güzel katlediyorsun, zaten egonu tatmin ediyorsun işte onlar zorla beğeniyor farkında değil misin?

Facebook faydalı birşey, aynı bilgisayar gibi ama nedense hep yanlış kullanmalar oluyor. Arkadaşlarımızla iletişimde kalmak için, uzun zamandır görüşemediğimiz kişiyle konuşmak için, hatıralar bırakmak için fotoğraf paylaşmak için kullanırız. Neden bunu ego tatmin etme, ilgi çekme, başka kimliklere bürünmek için kullanırız. Marjinal olmak için bunlar gerekli mi? Adlarımızdaki  B harfinin yerine neden ß harfini koyarız ki. Hep marjinal olmak için. Yıllar sonra onları gördükten sonra eminim '' ben mi bunları yazdım ya '' diyeceksiniz. Ergenliğin evreleri olabilir kendimizi beğendirme çabası kanıtlama çabasıda olabilir. Ama kendinize gelin. Açıp kitap okuyun yeni şeyler öğrenin, Ne biliyim genel kültür olsun, siyaset olsun, ülkemiz hakkında araştırmalar yapın. Dünyayı araştırın. Kendinizi tanıyın. Ama boş durmayın. Kendinizi bilgisayar oyunlarına vermeyin.

Neden olduğumuz gibi görünmüyoruz. Neden başka kimliklere bürünüyoruz. Nenden başkası için yaşıyoruz. Neden kendimiz için yaşamıyoruz ve insanların laflarına bakarak yaşıyoruz. Bırakın kendi istekleri ile fotoğrafını, durumunu beğensin. Zorla değil.

Her güzel şeyinde kötü yanları olabilir, önemli olan bizim nasıl kullandığımız.

Hayat güzeldir, iyi günler iyi akşamlar ve iyi geceler efendim...