Vücut diline göre AŞK

Bir önceki yazımda “Aşk“ kavramının birçok tanımı olduğundan bahsetmiştim...
Kimilerinin aşkı her şeyin başlangıcı olarak gördüğünü, kimilerinin aşkı kendinden geçme hali olarak yorumladığını, kimileri için de bulunduğumuz bu evrenin aşk üzerine kurulduğunu, kimilerine göre ise aşk diye birşey olmadığını...
'Aslında' Aşk'ın; Dünyanın en güzel ama aynı zamanda en karmaşık duygusu olduğunu...
'Bazen ise Aşk'ın'; Gelmeyeceğini bile bile beklemek olduğunu, belki de kavuşamamak olduğunu, aldığın her nefeste, baktığın her yerde onu hissetmek olduğunu, her sabah uyandığında ilk akla gelen şey olduğunu, her gece vakti aklında canlanan son şey ve rüyalarında onu görmek olduğunu, her mevsim aynı güzellikte sevmek olduğunu...
'Bilimsel olarak Aşk'ın'; beyindeki feniletilamin, oksitosin ve norepinefrin hormonlarının normal olmayan bir şekilde salgılanması sonucu oluşan bir duygu olduğunu...
'Bana göre ise Aşk'ın'; Karşımızdaki insanı başlarda bulunmaz hint kumaşı zannetmemiz ile sonradan aslında o insanın değersizin teki olduğunu anlamamız arasındaki geçen zaman olduğundan bahsetmiştim...

Şimdi, gelelim asıl konumuza...

İnsanlar aşık oldukları kişiyle benzer şekilde durmaya ve davranmaya dikkat ederler. Onunla aynı hızda yürümek, benzer süratle yemek yemek, onun konuştuğu gibi konuşmak... Aşıkların fark etmeden de olsa dahil oldukları davranış biçimleridir. Hareketlerdeki bu birbirini takip etmenin kökeninde, aşığın karşısındakiyle uyumlu bir davranış bütünlüğü oluşturma isteği vardır.

Seven veya hoşlanan insan kendini her halinden belli etse de genelde biz kendi hislerimizin yoğunluğuyla karşımızdaki insanın nasıl oluyor da aşık olduğunu veya olmadığını fark edemiyoruz? İşte size yol gösterecek, seven veya hoşlanan insanların beden dili... Seviyordur diye düşündüğümüz kişi 5 tane dil de bilse ahanda bu dili konuşmuyorsa yol ver gitsin derim :)

Bir insanın sizden etkilendiğini, sizden hoşlandığını veya size aşık olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?
İlk olarak erkeklerden başlamak istiyorum...
Bir kere, seven erkek sevdiği kadının gözlerinin içine bakar, karşısındaki kadının bakışlarını da yakalamaya çalışır. Göz kontağı kurar, ardından gözlerini kaçırır ve siz kafanızı çevirdikten sonra tekrar sizin olduğunuz tarafa doğru bakar. Konuşurken kolunuza ya da omzunuza dokunmaya çalışır, ama bu hareketi arkadaşlık samimiyeti içinde yaptığını göstermeye çalışır. Sıklıkla saçlarını düzeltir. Biraz daha kasılarak yürür ve kaslarını göstermeye çalışır felan :) Karşılıklı konuşurken sizi daha iyi duyabilmek için size doğru eğilir. Eli sık sık çenesine gider. Sakalı varsa sakallarıyla oynar. Ve en önemlisi; sizinle konuşurken gözlerini kısarak konuşur. 
Karşınızdaki erkek eğer utangaç ise; ortamda siz ona bakmadığınız zaman bakışlarını üzerinizden ayırmaz, ancak onun bakışlarını yakalamaya çalıştığınızda ise onu diğer tarafa bakarken bulabilirsiniz. Büyük ihtimalle o erkeğin size baktığını hissedersiniz, ama onu bakarken yakalamanız zor olacaktır. Normalde çok konuşkan bir insandır ama siz yanına gittiğinizde suspus olur. Gittiğiniz bir mekanda sizin yakınınıza oturmaya çalışır. 
Sizinle pek konuşamasa da nedense büyük tesadüfler (!) sonucunda aynı mekanlarda, mesela aynı sinemada karşılaşıverirsiniz.

Kadınlar için konuşacak olursak...
Sevdiğiniz kadın sizinle birlikteyken sıksık şu davranışlarda bulunuyorsa sevginiz karşılıksız değil demektir...
Seven bir kadın; gözlerinizin içine derin bir ilgiyle bakar ve bu arada göz bebekleri büyür. Ses tonunu, sizin ses tonunuza göre ayarlar. Size doğrudan değil de başını hafif eğerek yandan bir bakış fırlatır, böylece utangaç ve çekingen olduğunu belli eder. Sizin güldüğünüz şeylere o da sizinle birlikte aynı anda güler. İlk gördüğü anda sizden hoşlanmışsa, kaşlarını kısa bir süre için kaldırıp indirmiş, bunu da gizli ve tatlı bir gülümseme takip etmiştir. Genelde sizinle konuşurken yüzüğüyle veya kolyesiyle oynar. Kalabalık bir ortamda genelde sadece sizinle konuşmaya çalışır, dikkatini sizin üzerinizde yoğunlaştırır ve sizinle ilgilenmeye çalışır. Konuşurken bileklerine dokunur ve okşar. Saçlarıyla oynar, saçlarını işaret parmağının arasına dolamaya çalışır. Mesela; ortamda iki kadın, iki erkek oturuyorsanız; karşınızdaki kadın sürekli arkadaşı ile lavaboya gidiyorsa, genel olarak arkadaşı ile tuvalet toplantısı yapmak veya durum değerlendirmesi yapmak için gidiyordur. :):):)

Ahmet KALKAN