Beden mi Dersin Ruh mu?

Nefsin terbiyesidir ORUÇ. Aç ve susuz kalan beden ile bedenin bu sıkıntısına dayanmaya çalışan ruhun mücadelesidir ORUÇ.

Aç ve susuz kalınarak edebiyatların yapıldığı ibadettir oruç. Deriz ki biz fakirlerin halini anlıyoruz oruç tutarak. Evet anlarız gerçektende. Fakirin hali anlaşılır akşam donatılan iftar sofralarında. Müsriflik yarışını kim kazanacak acaba yarışması açılsa güzel reyting alır hiç şüphesiz. Gelsin dolmalar, gitsin köfteler, çaylar, kahveler. Ohhh keyfimiz yerine geldi.

Sonra sosyal hayatımızda, çalışma hayatımızda oruç hep kendini belli eder. Asarız suratımızı. Azarlarız yeri geldiğinde etrafımızdakileri. Bir mesai bitse, bir şu iş bitse yatacağım iftara kadar deriz. Uyumanın planını yaparız açıkcası.12-14 saatlik oruç diliminde.

Oruç ayında kılına bir namaz Teravih. Manevi bir hazda kılınan Teravih Allah ile Kulun uzun uzun konuştuğu, oruçla temizlenen insanın yaratıcısının huzuruna çıktığı bir ibadet. Ancak Manevi hazdan daha çok hangi hoca daha hızlı kıldırıyor diye hava da uçuşan iğrenç espirilerle Teravih namazı eda edilmeye çalışılır. Teravihin maneviyatından uzak yat kalk spor etkinliği sosyal bir faaliyet olarak gerçekleşir Ramazan ayı boyunca.

Dizideki Ahmet’in Ayşe’ye yaptıklarına kaygılandığımız kadar ahretimize kaygılansak elbette okumasını da anlamasını da öğreniriz Kuran-ı Kerim’in. Yoksa daha kolayımıza geldiği için geçmeyiz TV karşısına o okusun ben dinleyeyim adı mukabele olsun mantığıyla. Soruyorum bir ay boyunca yaptığınız mukabelede Kuran-ı Kerim’den hangi ayet sizin beyninizde şimşeklerin çakmasına sebep oldu?

Hayat uzun mudur kısa mıdır bilmem ama, fırsatları hoyratça harcadığımız gerçek. Lafla gemi bel ki dünyada yürür ama ya ahrette. Kıldığımız namaz, tuttuğumuz oruç, okuduğumuz Kuran-ı Kerim ayetleri hayatımızda hiçbir etki etmiyorsa o zaman biz neyin mücadelesini yapıyoruz.

Oruç nefis terbiyesidir. Gözün, kulağın, ellerin yani tüm bedenimiz ve ruhumuzla tutmalıyız orucu. Aç kaldım halsiz kaldım deyip hep yemek düşünerek orucun maneviyatını zedelemek ne kadar doğru.

Sınav meydanında toplandığımızda sonuçlar açıklandığında ORUÇ hanesinde koskoca sıfır görmek sizde nasıl bir tesir bırakır. Unutmayın sınav esnasında size kopa veren arkadaşınızın sınav sonuçları açıklandığında ki durumu sizinkinden daha beter olacak.