Ya Biz Hatalıysak?

Klasik bir söz vardır hepimiz biliriz

"Oku baban gibi eşek olma." 

Nereye virgülün eklenmesi gerektiğini artık gerçek anlamda idrak edemiyorum. Çünkü ben ve benim gibi okuyanlar artık işsiz, okumayanlar ise olabildiğince zengin ve refah içinde yaşamakta... Burada bir sorun var yani en azından benim gözümden öyle görünmekte. Şimdi ben kısa olarak hayatımda okuduğum için yaşadığım sıkıntıları size anlatmak istiyorum.

1. Üniversitede güzel bir burs kazanıyorsun, bu burs altı çizilerek belirtiliyor ki "fakir ve ihtiyacı olan öğrencilere verilmektedir." ama kimse üniversitelerde bulunan ve her zaman derslerden kalmamıza sebep olan hocaları hesaba eklemeyi akıl edemiyor. 

"Çalışırsan dersten kalmazsın (!)" diyen arkadaşlar ya okumadı veya muhalefet olmaya çalışıyor. Bu yazıyı kaç kişi okur bilmem ama büyük bir çoğunluğu bana hak verecektir. Bu sebepten de o burs gider ve henüz hayata atılmamışken eksilerden başlarsın.

2. Üniversite anıları yaşanmışlıklar bir yana iki veya dört yıllık okuduğun o muhteşem bölümden sonra kocaman bir boşluk içerisinde kendini sorguluyor ve iş arıyorsun. Sanki okuduğunun aslında hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyorsun (evet. boşuna okudun). Sen okuduğun bölüm ile hayal ettiğin ücret ve kariyer planı seni asgari ücret ve baskıcı bir patron ile bekliyor. Kimisi hayata asgari ücret ile başlıyor, kimileri ise hedefleri doğrultusunda iş arıyor.

Sevgili arkadaş eğer dört yıllık bir üniversite okuyup asgari ücret ile çalışıyorsan sana sadece şunu sormak istiyorum.  

" Yaptığın işe objektif olarak bak ve kendine şu soruyu sor, bu işi ben lise mezunu olsam da yapabilir miydim?" Bence yapabilirdin hem de hiç zorlanmadan. Eğer halen işsiz isen devam et.

3. Kendimi geçtim ama aramızda yüksek puan ile belki de geleceğin hayali olan mesleklerin bölümüne girmiş arkadaşlarımız var. Adı hep geçen Sosyal Hizmet, PDR vb. bölümler... Bu bölümlere büyük bir heves ile girip kısa sürece kamudaki ve özeldeki kontenjanların dolması ile açıkta kalan dostlarımız var.

Bu konu bir dramdır. Benim lisedeki ingilizce öğretmenim Fizik öğretmeni mezunuydu, fizikten atamamış ve zamanında bir sınav sayesinde ingilizce öğretmeni olmaya hak kazanmıştı. Daha sonra da hiç fizik öğretmeni olmayı düşünmedi. Bizim ülkemizde NASA'da çalışıp Türkiye'de iş bulamayan insanların bulunmasına rağmen, sosyal medyada fenomen olup toplumda büyük yankı uyandıran insanlar büyük paraları götürmekte...  

Sizce burada bir sorun yok mu?

Bence var, fakat bu sorun beni aşıyor. 

Saygılar...