Hipnoz; Diziler

Hipnoz deyince aklımıza hemen bir köstekli saati alıp sallamak gelir öyle değil mi? "Aklınızda başka hipnoz edecek bir şey var mı?" diye sorsam belki çoğunuz başka bir çeşit hipnoz bilmiyordur. Peki diziler bir nevi hipnoz ediyor desem?

Dizilerde hep klasik senaryolar birbirini tanımayan iki kişi birbirlerini tanıdıkça aşık oluyorlar ve mutlaka aralarına kötü birileri giriyor. Hemen hemen bütün dizilerin senaryoları böyledir. Peki senaryoyu bildiğimiz halde neden izliyoruz? Dizilerdeki efektler sesler falan zihnimizi onu izlemesine itiyor ve bir nevi zihnimizi uyuşturuyoruz.

Şimdi düşünün, saat 20.00 (yani 8) ve dışarı çıkıp ailecek eğleneceksiniz ama aynı gün en sevdiğiniz dizi var. Hangisini seçersiniz? Tabii ki ailemi seçerim demeyin yoksa pinokyo gibi burnumuz uzayabilir. Zihnimiz artık bizi o diziyi izlemeye iter çünkü artık o zihnimizde bir yer etmiş durumda.

İyi ama dizi izlemenin zararları ne olabilir ki? diye sorarsanız eğer size kısaca birkaç madde söylemek istiyorum:

-En önemlisi ZAMAN KAYBI
-Dizilerdeki sevdiğimiz karakterlerin iyi kötü bütün davranışlarını benimseriz.
-Dizilerde çocuklar her istediğini yapıyor ben niye yapamıyorum diye sorular sorarız.
-Tembellik
-Ailemizle olan aile bağını kopartmakta üstüne yok.
-Birer isyan çıkaran robotlar yaratıyorlar.

Vs vs... saymakla bitmeyen maddeler...

Aslında diziler birer ütopyadır, öyle bir dünya olmayacağını bildiğimiz halde isteriz. Şimdi size en son izlediğiniz dizide neler oldu diye sorsam, hemen cevap verirsiniz. Ama en son okuduğunuz kitabın ismini söyleyin dediğimde 1-2 yıl önce okuduğunuz kitabın adını söylersiniz. Yanılıyor muyum? Size bir tavsiyede bulacağım. Dizinin senaryoları aynıdır ve hiçbir şekilde hayal gücünüzü genişletemezsiniz fakat kitaplarda yazanlar aynı olsa bile o yazanları farklı şekilde yorumlayabilirsiniz.

Bazılarınız kitaplar çok sıkıcı diyebilir, soruyu bir örnekle açıklayacağım. Şimdi bisiklet kullanmasını bilmeyen biri olduğunuzu düşünün. Bisikleti kullanamadığınız için sıkıcı gelecektir ama biraz gayret ettikten sonra iki üç pedal çevirdikten sonra zevkli bulursunuz. Hikayede aslında o şekildedir okurken sıkıcı gelecektir zihniniz onu sıkıcı bulmanızı ister ama siz gayret edip okumaya devam ettiğinizde kitaptan zevk almaya başlayacaksınız.

O yüzden parmağınızı şıklatın ve hipnozdan çıkın.