Sanal Canavardan Korunma

Image title

Sosyal Medya varlığı bir dert, yokluğu yara kıvamına geldi artık günümüzde. İnsanlar teknoloji çağına ayak uydururken; her işini internet üzerinden yapan insanlara yeni yeni uygulamalar geldi. Facebook, Twitter, Instagram derken insanlar iyice gerçek hayattan uzaklaşır oldu. Sanal âlem insanı adeta esir alıyor. Güzel yönlerinden bahsetmek gerekirse; haber siteleri, alışveriş siteler, Vikipedia gibi siteler insanların oldukça hoşuna gidiyor. Teknolojiyi iyi yönde kullanırsak hiçbir sıkıntı yok. Fakat toplumun cahil kalmış ya da ‘’kendini uyanık zanneden’’ kesimi interneti kötü amaçlar uğruna kullanıyor. Bu tür kişi veya kuruluşlar için dikkatli olmamız gerekmektedir. Öncelikle toplum bilgilendirilmelidir. İnsani bağlarımız güçlü olursa, iletişim sorunumuz olmazsa kandırılmak, dolandırılmak zor olur.

Her konuda, bütün ilişkilerde en önemli konu güven oluyor. Birbirimize doğruyu ya da yanlışı anlatırken konuşma tarzımıza dikkat etmemiz şart. Sanal âlem de çocuklarımız çok kolay bir şekilde kandırılabilir. Bunu bizimle paylaşmasıdır önemli olan. Böyle bir durumda da iletişim konusu gündeme geliyor. Çocuk bizim ona sert bir tepki vereceğimizi düşünüp bunu bizden saklayabilir. İşte o zaman sorunlar içinden çıkılamaz bir hal alır. Elbette kanabilir. Bu sadece çocuklara özgü bir davranış değildir. Dolandırılan insanlar da çocuk mu zannediyorsunuz?

Eğitim, yaşamın her alanında olduğu gibi sosyal medyada da şarttır. Kötü niyetli kişiler sizinle tanışmak isteyebilir. Hemen güvenmek olmaz. İstisnai durumlarda olabilir; fakat yine de tedbiri elden bırakmamak gerekir. Bunun için yapabilecek, kendimizi koruyabileceğimiz birkaç yöntem var. Elbette bırakın interneti diyemem. Bazı kendini bilmez yüzünden biz bu hakkımızdan mahrum kalamayız. Yapacaklarımız basit:

Sosyal Medya hesaplarımızda bilgilerimizi gizli tutmak,

Tanıdığımız güvendiğimiz kişilerle fotoğraflarımızı paylaşmak,

Gereksiz yere nerede kimle olduğumuzu belirtmemek,

Tanımadığımız kişilere detaylı bir şekilde kendimizden bahsetmemek,

Kişisel numaramızı, adresimizi paylaşmamak

vb. kolay yöntemler var. Bunların aksi gösteriş gibi olabilir fakat bunları kötüye kullanacak sizi tehdit edecek insanlar olabilir. Fotoğraflarınız için şantajda bulunabilirler. Bilgilerinizden yararlanıp sizi rahatsız edebilirler. Basit ve etkili olan korunma yöntemlerini uygularsak; güvenilmemesi gereken suçlulara taviz vermemiş oluruz.