Yaşasın Kapitalizm(!)

Yeni dünyanın kaymak tabakası 20.yy itibariyle yok etme tehlikesi müthiş olan çok gelişmiş ama bir o kadarda hayâdan, vicdandan, inisiyatiften mahrum olan dünyanın en zirve projesi, silahı, buluşu kapitalizme selam olsun.

Kapitalizmi bilmeyen veya ne olduğunu anlamakta zorlanan insanlara bu durumu çok iyi anlatan Bülent Ecevit’in “Kapitalizm önce aç bırakır. Sonra en yardımsever tavırlarıyla ölümü geciktirir. Ama asla hayat kurtarmaz.” sözüyle başlamak isterim. Bu söz tüm olayı anlatıyor aslında. Bu sistemle birlikte artık orta tabaka diye bir şey kalmamış, zenginler çok zengin, fakirler çok fakir hale gelmiştir. Üst ve alt tabaka diye tabir ettiğimiz bu iki kavram insanın bütün insani değerlerini, yeteneklerini, ahlakını hatta ve hatta dinini elinden almış onun yerine bizlerin eline kendi icatları olan ve zamane gençlerinin beyinlerini sulandırmaktan başka hiçbir işe yaramayan telefonları, müthiş netlikte fotoğraf makinelerini, bilgisayarları, barları, büfeleri, gece kulüplerini ve sayamadığım daha birçok değersiz ve gereksiz şeyleri vermiştir.

Bilgisayar üreticileri ve yazılımcılar yaptıkları her uygulamada her programda gülen yüz simgelerini eksik etmiyorlar. Bizim gibi sanal âlem manyakları da anca ekranlardan birbirine gülerler. Bunun sonucunda da insanlar yüz yüze konuşamaz veya göz göze gelme hissinden tat alamaz hale geliyorlar.

En lüks evde sen oturmalısın, en kıyak araba senin altında olmalı, her zaman popüler olmalısın, insanlara sözünü geçirtebilmelisin, sosyal âlemlerde çılgınca durum ve resim paylaşmalısın, renk renk kıyafetlerin olmalı, yeni moda kurbağa dili konuşmalısın… Aman sakın dışarıda aç yatan garibi düşünüp de ona yardım etme. Sakın ha 3 kuruş helal rızık için kışın dışarda çalışan emekçiyi düşünme… İşte 21.yy da ayakta kalmak istiyorsan bunları yapmak ZORUNDASIN aksi takdirde sen de hor görülüp, dışlanırsın.

Bir fikir konusunda düşünürken sakın onun neden doğru olduğunu düşünme. Millet ne derse zaten doğrudur sen karşı çıkma. Zaten kitap okumak başlı başına bir zaman kaybı… Kardeşim sen en iyisi ne yap biliyor musun? Al eline son model telefonunu her dakika boş boş selfie çekin, canın her zaman sıkkın olsun, hayattan zevk alma, 3 günlük dünya ben anımı yaşarım mantığıyla hareket et, öleceğini hiç düşünme… İnan bana bunları yaparsan bu dünyada sırtın yere gelmez ama öbür dünyada çekeceğin olur.