Bir Dakika İnsanız

Bir dakika, bir saniye, bir düşünelim...

Bizler insanlarız. Hayatımız aşamalı ve bu aşamalar mutlaka olucak ilerleyecek ve en son aşama kara toprağa gönderecek. Ama sizler gençler bir düşünün daha kaç yılınız var uzun yıllarınız var ve iyi bir insan olmak için daha iyi yıllarınız var. Bir düşünün insanları tenkit edince huzur giriyor mu içinize, birinin yaşı ile dalga geçince huzurlumusunuz? Hayır sadece öyle düşünüyorsunuz ve öyle hayal ediyorsunuz ama hayatlar sizi yormuş baymış ve de kafanızdaki düşünceye göre duygu yaşamaya sebeb olmuş aslında biz bu değiliz. 

Bir gündem yapalım KADINA ŞİDDET bu tanı artık bizi yordu. Eskiden herkes karısına sadıkken şimdiki nesil saygısız ve de öfkeli ama o cevabı veren nesilde saygılı ve genç bir nesil. Ailenizle saygılı olmak, anneyi haksız da olsa dinlemek, babamız bizce gerici de olsa dinlemek gerekir. Bazen onların üstümüzdeki hatırı sebebiyle her alanda yükselirken nefret ve saygısızlık sizi batırır. Hep saygısız ve cahil insanlar eş öldürüyor demem ama çoğunluk bu yüzde seksen. Ve konu eğitim, psikoloji değil ailesini dün de bügün de yarın da sevmeyenlerin cinnet sebebi olduğunu biliyoruz. Yaşınız gençken saygı ve edep kazanmalı, yardım elini uzatmalıyız. 

Ülkemiz merhamet coğrafyasıdır. Bizim ülkemiz insaniyeti unutmamış tek ülke. Bu merhamet sizi çağdaş, uygar ve dinamik tutar. Türkiyemiz hala merhametli. Mesela TRT1 program yapıyor. Sen olsan ne yapardın, halkımız tepkisini gösteriyor ve masaya yumruğunu koyuyor. Ama bir şeyi biliyor muyuz bazen seni sevsin sevmesin bir erdemi tebrik etmeliyiz. 

Mesela ana sayfada yazarlar kadına şiddetin sesi olmuş Abdullah Pehlivan öğrencilerin sesi olmuş bazen bana yaşlı dense de ben yiğidi öldürür hakkını yemem ve yenmesini de üzülerek izlerim. Kadına Şiddet karşı DANS, SİSYASİ, SPOR, PROTESTO, SİYAH KURDALE TAKIM ELBİSE ÜSTÜNE RESİMİNİ KOYMA, BASIN AÇIKLAMASI, TWEET gibi şeylerle mi engel olacağız. Hepimiz malumudur ki insanlar düzelmez ya da nasıl diyim lego gibi düzeltilemez ama uyarılır ve de caydırılır. Bizim ettiğimiz dansa açıklamaya anlamsız demiyorum ama insan öldüren adamın bunu dinlemesini beklemek çok saçma olurdu herhalde. Kesinlikle bu eylem ve gösterileri önemsiyorum ama bunun etkili olacağını sanmıyorum. İdam konusu oldu idam etkili bir ceza gelmeli. Öte yandan biraz da can sıkıcı bir istek ama bir şey var; 19 kere hırsızlık yapan adam serbest kaldı ve benim eski komşşumdu, delirdim ve evden taşındım adamın şimdi şirketleri var ve de geçen bir dönerci zincirini satın aldı. İşte bu saçma değil mi. 

Düşünelim Anayasamız veya her neyse evine giren hırsızı öldüren adamı emniyete bile götürmemek gerekirken sen suçlu sayılıp hapse giriyon ama azıcık ceza alıyon o senin kaydına düştü mü ne nefsi müdafa ne de başka bir şey, o kayıt adama kadına öyle bir tekme koyar ki dağlardan uçmuşa benzer. Ve de halkın gözünde haklı gözükecekken çocuklar gelin o adam hapse girdi anlayışı başlar. Bu o adama saygısızlık değil mi? Hırsızların ev sahiplerinden şikayetçi olduğu bir ülkede yaşyıoruz. 

Ben hükümeti tutsam da insanlık adına düşünmem gereken bu konuyu düşündüm, takdir sizin. 257 kere hırsızlık yapıyor 17 yaşında 258. Taksim'de yapıyor yakalanıyor tutuksuz yargılanıyor. Sen anan da ölse baban da ölse acından, para çalamazsın. Dizilerde ne oluyor iyilik yapıcaz içki paralarını veriyoruz. Topladığın haraçları fakire veriyorsun. Adam soyguncu, sen onu dolandırıp parayı fakire veriyorsun. Sence ne kadar mantıklı? En büyük yapıcağın yardım girip tekstile iş yapmak. Kazan kazanama o Allah'ın takdiri. Bazen o tekstilin sahipliğine yükselirsin bazen işcisi veya temizlikçisi olursun ama bu böyle. Kominist destanları gibi bir şey olmayacak. 

Herkes zengin, işci yok öyle bir dünya yok kader izin vermeyecek. Ama biz adalet terazisi ile bunu düzeltebilriz. Ama bu adaletle hiçbir şey yapamayız. İki yüz soygun nedir; bir değil iki değil. Ali de Ayşe de haberi açtığında her gün görüyor hadi en az on soygun yapan adamın serbest kaldığını görüyoruz. Sonra da bu adamlar aramızdayken Kadına Şiddeti lanetliyoruz. Çok mu mantıklı! Önce insan ol ve elini gerçekten ama gerçekten vicdanına koy hakim bey. Cübbenle sokakta numaradan eylem yapıcağına çıkar cübbeni koy masaya ve düşün ben anayasada olsa da olmasa da hırsızı öldüren ev sahibini suçsuz adamı niye atıyım içeriye? 1 saat bile olsa neden içeri atıyım ki? Neden yüzlerce haneye giren adamı bırakayım? Neden mobesede gözüken katili çıkarayım, sonra da milletin ortasında neden ağlayayım ki? Allah'ın verdiği canı ondan başka kimse alamaz. Kimse kimseye vuramaz. Şurada 50 yıl yaşıyacağımız var bari adam gibi adam, kadın gibi kadın yaşa. Ve öyle de öl ki huzurlu olasın !

Takdir yüce milletimizin!