Gençlik, dindarlıkla yönetilmez

Bazı insanlara göre bazı şeyler sadece din ve dindarlık ile çözülebilir ama yanlış bir yorum ve gerekçedir bu benim için…

Gençliğin günümüzde nereye gittiğini merak eden yaşlılar; "bu gençlik nereye gidiyor" demeyle olmuyor. Gençliğe dindar olun demeyle de olmuyor. Zamana uygun olarak gençliğin yaptığı, meşgul olduğu gerçekler ve bu gerçeklerin kötülüğü ve iyiliği var. Gençliğin kötü işlerle meşgul olmasını istemiyorsanız bunu illa ki dindarlıkla gerçekleştirecek değilsiniz. Son liderimiz Atatürk’ ün gençliğe hitabesini okumuş, tam anlamıyla okumuş ve anlama kapasitesine sahip olsaydı kendini dindar sanan zevatlar, bu gençliği bugün konuşuyor olmazlardı.

Dindarlıkla gençlik yönetilmez, korku üzerine terbiye edilenler doğrunun ne olduğunu bilmez sadece korkusundan doğruya yönelir ama maalesef doğrunun ne olduğunu hala bilmez ve kavramaz. Ama korku olmadan doğruyu yaşayabilmek hepsinden daha erdemli ve daha mantıklıdır. Dindar gençliği çok kolay bir şekilde yönetmek, kendini dindar sayanların koltuklarını koruma sevdasından başka bir şey değildir. Korku ile doğruya yöneltilmek istenilen gençliğin, ilerde koyundan bir farkı kalmaz çünkü kendi mantığını kullanmasını bilmezler. Doğruyu sadece belirlenmiş mottoların üzerinde arar onun dışındakiler doğru gelmez. Ama kendi mantığını kullanan birinin dindar olmasına gerek yok o zaten bilinçlidir ve doğruyu kendi hayatının bir parçası olarak yaşar.

İşte bu da bilinçli vatandaşlık kendini dindar sayan zevatların işine gelmez. Çünkü mantıklı olan kendi mantığı doğrultusunda hareket eder. Dindar zevatların dilinden düşürmediği din ve laikliğin özü mantık ve özgürlüktür. Ama onların dillerinden düşürmediği din ile milleti koyun, kendilerini padişah ilan ediyorlar. Bu tarihte de görülmüş bir vakadır. Kiliseler halkı dinden çıkarmakla, aforoz etmekle korkutarak kendilerini bir ilah haline getirmişlerdi. Ama biz gördük onlarında mabadını kilise yıkılınca.

Dinciler yada kendini dindar sayanlar böyle devam etsin. Su testisi suyolunda demişler. Hayalini kurdukları despot, keşmekeş yönetim biçimine kavuşunca başlarındaki çok çok dindar şehzadeleri, hepsinin boynundan şırınga ile kan çeker olacak.

Adem KOÇAKER

Kalemin Secdesi