Silikon Vadisi İçin Önemli Olan Türkler

Özellikle girişimci iseniz mutlaka Silikon Vadisi diye bir şey duymuşsunuzdur. Bir şey diyoruz, çünkü ilk duyulduğunda ne olduğu, neresi olduğu gibi net bir izlenim oluşmaz kafanızda. Sadece önemli bir yer olduğunu, içerisinde paraların içerisinde yüzen yüzlerce yatırımcı olduğunu ve mutlaka oradan geçmeniz gerektiğini düşünürsünüz. Bugün, girişimci için cennet olan Silikon Vadisinden gelmiş geçmiş bazı önemli Türk isimlerini sizler için ele alacağız. Bakalım, Silikon Vadisi hangi Türk isimleri ağırlamış.

Silikon Vadisi ve Türkler

Türkler, her yerde olduğu gibi San Francisco içerisinde yer alan ve tüm dünya tarafından bilinen teknoloji merkezi yani Silikon Vadisi içerisinde de oldukça aktif olarak yer almaktadır. Bu büyük vadiye inmiş olan, başarılı sunumlar ve anlatımlar ile yatırım almış olan, aldığı yatırım ile önemli yerlere gelmiş olan bir çok Türk girişimci bulunmaktadır. Peki, nedir bu girişimler? Kimdir bu Türkler?

1) Emrecan Doğan

2005 yılı Boğaziçi Endüstri mezunudur. Özel bir sınavlar için hazırlık uygulaması yazmıştır. Yazılımın adı Score Beyond olarak çoğu kişi tarafından bilinir. Pek geçmişte değil, daha geçen yıl 2012'de doğmuş bir yazılımdır. Amerika içerisinde üniversite okumak için SAT adlı sınava giren 200.000 civarında öğrenci bu yazılıma tabiidir. İşte, Silikon Vadisi dünyasından geçen bir Türk ve girişimi bu şekilde Amerika'nın eğitim sisteminin tam göbeğinde yer alabilmiştir.

2) Kerim Baran

Genelde eskilerin sosyal mecrası olan Yonja'nın kurucusu olarak bilinen Baran, ilk vadi deneyimini aslında Yonja ile yapmıştır. Ama şuan adını en çok duyurmasını sağlayan projesi CivicSolar olmaktadır. Bu proje ile Amerika içerisinde en kapsamlı ve büyük güneş enerjisi ekipmanını vatandaşlara sunmaktadır.

Normalde sadece isimlerini vererek yazımızı tamamlayacak idik. Ama en azından ilk iki isim için neler yapmışlar acaba? Sorusuna cevap vermek istedik. Zira bir Türk olarak doğrudan Amerika içerisinde ki yaşama etki edebilecek projeler yapabileceğinizi görmenizi istedik. Önemli olan sadece düşünmek, inanmak ve çalışarak peşinden koşmaktır. Neyse, lafı fazla uzatmadan direk kalan isimleri yazmak istiyorum. Artık bunları da siz araştırırsınız. =) Ya da bir sonra ki yazılarımızda tek tek diğer isimleri de ele alırız.

Devrim Yaşar, Selçuk Atlı, Veysel Berk, Babür Özden, Aydın Şenkut, İsmail Şebe, Güngör Polatkan, Aslı Sayitoğlu, Sarp Centel ve Emel Demircan... Yüzlerce isim arasından bulabildiğimiz bazı diğer isimlerde işte bunlar. Silikon Vadisinde bulunmuş, proje yapmış ya da Google, Twitter gibi dünyaca ünlü projelerde yer almış isimler. Sizler de azim, inanma ve doğru stratejiler ile bu isimler arasında yer alabilirsiniz.