Sosyal Medya Nasıl Doğru Kullanılır?

İnternetin ilk dönemlerinde sadece ihtiyaç duyulan bilgiyi daha rahat bir şekilde öğrenmek ve paylaşmak mantığı ön plânda idi. Fakat, günümüzde bu durum tamamen değişmiş ve bambaşka bir boyuta taşınmıştır. Özellikle de sosyal medya kavramının insan hayatına girmesi ile birlikte, sadece bilgiden oluşan bir internet yapısı ortadan kalktı. Doğrudan insandan ve kişisel yaşamdan oluşan bir internet yapısı meydana geldi.

Bu durumun oluşmasındaki en temel etmen gene insanların sosyal medya kavramını bilinçsiz olarak yaşamına entegre etmesidir. Temelde baktığımız vakit, sosyal medya kullanımı, kavramı ve yapısı oldukça faydalıdır. İnsanlar arası etkileşimi ve bağı kuvvetlendirebilir. Lakin bunu aşırıya kaçırmanız halinde, insanlar arası etkileşimi kuvvetlendirmek yerine yok eder. Örneğin, bir birey sadece önemli günlerde ya da çok mutlu olduğu günlerde sosyal medya üzerinden çevresi ile paylaşmak adına paylaşımlar yapabilir, bu çok doğaldır. Fakat her türlü durumda, yürüme anında, yemek yeme anında ya da bunlara benzer en sıradan anlarda bile artık sosyal medya üzerinden bildirimlerde bulunmak, bu tür mecralarda her şeyini paylaşmayı bir bağımlılık olarak görmek durumu farklı bir boyuta taşımaktadır. Böyle bir bağımlılık, insanın zamanla gerçek yaşamdan kendisini soyutlamasına ve sosyal mecralarda yeni bir yaşam yaratmasına neden olur ki buda sosyal olmayan, verimli olmayan bir toplumun oluşmasında ki en temel nedenlerden biridir.

Peki, Sosyal Medya Nasıl Doğru Kullanılır?

Aslında sorumuzun cevabı çok basit. İlk olarak sosyal medyayı gerçek yaşamın üstünde tutmayacaksınız. Fotoğrafımı kimler beğenmiş? Kaç kişi beğenmiş? Bunu yazarsam ne olur? Buraya bunu eklersem kim ne der? ... Tüm bu sorular ve düşünceler interneti önemli kılar. Oysa ki internet önemsizdir, bir hiçtir. Sizlere bilgi paylaşımı yapmayı, iletişim kurmayı kolaylaştıran bir araçtır. Gerçek yaşam ve insan kavramı, her zaman en üstün unsurlardır.

Sosyal medya hesaplarınızda yüzlerce yeni ve güncel fotoğraflarınızı paylaşmak zorunda değilsiniz. Sizi en iyi anlatan bir resminizi koymanız, temel bilgilerinizin bir kısmını girmeniz yeterlidir. Bulunduğunuz her yeri ya da yaptığınız her etkinliği sosyal medya üzerinden bildirmek zorunda değilsiniz. Doğum günleri, düğünler, terfi alınması gibi hayatınız için önemli olan unsurları ancak paylaşabilirsiniz. Bu paylaşımlarda asla detaylı olmamalı. Genel anlamda bir kaç fotoğraf ve yorum kâfi gelmelidir.

Son olarak, asla "arkadaş sayım daha fazla olsun, popüler olayım" mantığı ile herkesi profilinize dahil etmeyiniz. Yakın çevrenizden, uzak akrabalarınızdan ve arkadaşlarınızdan ya da benzeri ilişkinizin olduğu kişilerden oluşan sade bir arkadaş listeniz olmalı. Sizin için önemli olan anları, bilgileri ancak bu çevreler ile paylaşmalısınız. Aksi halde mahremiyetinize karşı en büyük darbeyi siz vurmuş olursunuz.