Matematik Materyali: Trigonometri Saati Yapımı

Matematikle ilgili yazılara matematik materyali ile alakalı olan bu yazıyla devam ediyorum. Üniversitelerin eğitim fakültesinde okuyan ve fen-edebiyat fakültesi mezunu olup pedagojik formasyon sertifikası almak için uğraşan arkadaşların sıkıntı çektiği derslerden biri de materyal tasarım dersi. Herhangi bi materyal tasarlayacaksınız. Bu materyal hem kullanışlı olacak, hem ilgi çekici olacak, hem de maliyeti düşük olacak. Epey zor iş gibi gözüküyor değil mi?

İlköğretim öğrencileri için kullanılacak materyaller daha küçük yaştaki öğrencilere göre tasarlandığı için daha basit ve ilgi çekici oluyor haliyle. Örneğin 1. sınıftaki bir öğrenciye toplama işlemini öğretmek için materyal tasarlayacağımızı varsayalım. 2 sepete ayrı ayrı toplar koyulup daha sonra bunların hepsini 3. bir sepete koyup öğrenciden toplamda kaç top olduğunu söylemesini istersek bu kadar basit bi materyal kullanmamıza rağmen soyut bir işlemi somutlaştırarak akılda kalıcı olmasını sağlayabiliriz. Veyahut renkli kartonlarla mevsimleri anlatabilirsiniz.

Orta öğretimde bu materyal işleri sanıldığı kadar kolay olmuyor işte. Lisedeki matematik dersini ele alalım. Düşünsenize bi türevi, bi integrali veya trigonometriyi lise öğrencisine anlatmak için nasıl bi matematik materyali kullanabilirsiniz... İnsan düşün düşün bi şey bulamıyor. Her hafta materyal tasarımı dersi hocasına aklınıza gelen bi fikri söylüyorsunuz, bu sefer de hoca beğenmiyor. Ben de sizlere en azından bir fikir olsun diye kendi yapmış olduğum materyali paylaşmak istedim.

Zira materyalim basit ve kullanışlı olduğu için gerek sınıftaki arkadaşlarım gerekse dersin hocası tarafından çok beğenildi. Ayrıca tasarladığım materyali staj yaparken bi sınıfta kullandım. Sonuç olarak öğrencilerin konuyu kolayca algıladığını ve materyali kullanmak için birbiriyle yarıştığını gözlemledim.

Matematik Materyali: Trigonometri Saati

Materyalin Adı: TRİGONOMETRİ SAATİ

Materyal İçin Seçilen Öğretim Düzeyi: 10. SINIF

Konu: TRİGONOMETRİ

Kazanımları:

  • Trigonometri konusu öğretilirken soyut kalanifadeleri görselleştirip, somutlaştırarak kavramayı kolaylaştırmak.
  • Sinüs, Kosinüs, Tanjant ve Kotanjant fonksiyonlarının 1.,2.,3. ve 4. bölgelerde işaretlerini belirlemek.

Matematik Materyali: Trigonometri Saatinin Öğrenciye Katkısı

Öğrenciler bu konuyu ilk defa göreceklerinden dolayı kavramları algılayabilmeleri zor olmaktadır. Öğrencilerin anlamakta zorluk çektikleri ve yanılgıya düştükleri bu konuda yapılandırmacı yaklaşımın ilkeleri benimsenerek görsel bir materyal ile daha çok akılda kalması ve sinüs, kosinüsi tanjant ve kotanjant fonksiyonlarının bölgelere göre işaret değişimlerinin anlaşılması amaçlanmıştır...

Matematik Materyali: Trigonometri Saatinin Öğretmene Katkısı

Öğretmen için trigonometrik fonksiyonların bölgelere ve açılara göre işaret değişikliğini öğrencilere anlatmak zor oluyor iken işaret değişimlerinin trigonometri saati ile uygulama tarzında anlatımıyla öğretmenin öğrencilere istenilen davranışları kazandırması kolay hale gelecektir.

Matematik Materyali: Trigonometri Saati Malzemeleri

  • 40*40 cm2 kontraplak
  • Yapışkanlı kaplama kağıdı
  • Makas
  • Metre
  • Vida
  • MaketBıçağı
  • Yapıştırıcı
  • Yoğurt Kovası Kapağı

Matematik Materyali: Trigonometri Saatinin Yapım Aşaması

  • İlk önce 40*40 cm2  olan kontraplağımızın üzerini yapışkanlı kağıtla kaplıyoruz...
  • Daha sonra maket bıçağıyla ortasını çıkardığımız yoğurt kovası kapağını kontraplağın üzerine yapıştırıyoruz.
  • Üzerine eksenleri yerleştirip + ve – leri yazıyoruz...
  • Bir sonraki işlemde kartondan kestiğimiz ibreyi orjine vida ile tutturuyoruz...
  • Son olarak bölgeleri belirliyoruz ve belli açıları saatimiz üzerine yazıyoruz...

Maliyet: 5 TL

Matematik Materyali: Trigonometri Saatinin Değerlendirmesi

matematik materyaliMatematik materyalimi sınıfta sundum ve beğeni aldığını düşünüyorum. Öğrenciye trigonometrik fonksiyonların bölgelerdeki işaretlerinin bulunmasında kolaylık sağlıyor. Bu matematik materyali ile ilgili benim ve sınıfın ortak kanısı olan olumsuz düşünce materyalin ve üzerindeki yazıların biraz küçük oluşuydu. Onlar üzerinde biraz değişikler yapılırsa öğrenciler materyali daha net görebilirler. Bunun yanında materyalin ortasında bulunan ve  açıları göstermeye yarayan ibre kartondan yapıldığından dolayı zamanla aşındı ve istediğimiz açıyı göstermekte zorlandık. Ortaya bir vida yerleştirip ona uygun bir demir çubuğu da ortasından delerek ibre görevi verirsek materyalin herhangi bir sorunu kalmayacağını düşünüyorum...