Mübariz Ibrahimov Kimdir?

Mübariz Ibrahimov kimdir sorusu, özellikle televizyonda yayınlanan bir dizide adı geçtikten sonra bir hayli popüler olmuştur. Peki kimdir bu Mübariz Ibrahimov? 2010 yılında gerçekleştirdiği kahramanca eylemi sonrasında şehit olan Mübariz İbrahimov, pek çokları tarafından kısa bir süre öncesine kadar bilinmiyordu dahi. Belki üstü örtülmeye çalışılan bir olay, belki de bilmemiz gerektiği düşünülmeyen bir kahramandı kendisi...

Mübariz Ibrahimov, 7 Şubat 1988 tarihinde, Azerbaycan’ın Bilesuvar kazası, Aliabad köyünde doğmuştur. Okul hayatına 1994 kendi köyünde başlamış 2005 yılında orta öğretimini bitirmiştir. Okulu bitirdiği yıl askeri hizmetini yapmak üzere orduya katıldı. Azerbaycan içişlerine bağlı özel kuvvetler birliğinde sürdürmüş 2007 yılında görevini tamamlamıştır. İki yıl sivil hayatta çalıştıktan sonra 2009 yılında tekrar orduya uzman çavuş rütbesiyle geri gelmiştir. Daha sonra kendi isteğiyle Azerbaycan Karabağ cephesindeki sınır birliğine atandı.

Mübariz Ibrahimov'un son mektubu

Tarih 19 Haziran 2010'u saat de 23.30'u gösterirken Azerbaycan Türk’ü Mübariz Ibrahimov, yıllarca ermeni zulmünü yaşamış bir milletin evladı ardında ‘’Vatan Sağolsun’’ yazılı bir mektup bırakarak tek başına iki ordu arasındaki 1 kilometrelik mayın döşenmiş cephe hattını geçerek düşman birliklerinin bulunduğu tarafa geçti. Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin beklemediği anda çok sayıda asker ve subayı ( Ermenistan kayıtlarında bu rakam 45 kişi olsa da daha fazla olması kuvvetle muhtemeldir)  öldürdü. Daha sonra ermeni askerlerin silahlarını kullanarak 5 saat boyunca çatışırken sabah saatlerinde toprağa düştü.

Şehit Mübariz Ibrahimov'un babası olan Ağakerim Ibrahimov ise o günün sabahı ile ilgili bildiklerini şu şekilde anlatmaktadır: "Olay günü sabahın ilk ışıklarıyla birlikte beni arayarak Mübariz'in eve gelip gelmediği ile ilgili birkaç soru sordular. Cephanelikten  birçok silahı da beraberinde götürdüğünü söylediklerinde, sınıra doğru giderek onu orada aramalarını söyledim. Sonrasında da yazdığı mektubu bulmuşlar.

Mubariz Ibrahimov'a devlet kahramanı ödülü

Sınır bölgesindeki ermeni karakoluna yaptığı baskınla onlarca ermeniyi öldüren Mübariz Ibrahimov, ermenilere o kadar korku salmış olacak ki, şehit olduktan sonra dahi cesedinin elleri bağlanmıştır. Yaptığı bu cesur girişimden dolayı, şehit olmasından sonra 2 ay boyunca Mübariz Ibrahimov, ermeniler tarafındaın Azerbaycan tarafında verilmemiştir.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ilham Aliyev Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Uzman Çavuşu Mübariz Ağakerim oğlu Ibrahimov'a "Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı" unvanının (vefatı sonrasında) verilmesi hakkında kararını onayladı. Şehit olan Mübariz Ibrahimov'a verilen bu ödül ise, ülkeye hizmetlerinden ve vatanın bütünlüğünü korumaya yönelik olarak gösterdiği çabadan ötürü verilmiştir.