Gizli Kısıtlamalar

Image title

Özgürlük kelimesi çok garip bir kelime. Bu kelimeden ne anladığınızda önemli aslında. Benim anladığım ise herşeyi kendi istediğimiz gibi yapmamızdır. Sonuçları kötü olsa bile.

Şimdi ise kişilik yapımızda bile çevre faktörü var. Mesela hayat şartları. Karnımızı doyurmak için yemeğe ihtiyacımız var. Evet aslında bu normal birşey fakat istemediğimiz şekilde çalışıp elde ediyoruz onu. 

Aklımıza gelen ne varsa kısıtlanmadan yapabilmektir özgürlük.

Tamam başka bir açıdan bakalım. Mesela yurtdışına geziye gitmek istiyorum. Önce vize, pasaport vs. Onları almak için birkaç işlemler gerekiyor. Peki eğer geçemezsek? Tabiki iptal oluyor.

Bazı insanlar özgürlüğün dışarıda gezebilmek olduğunu düşünüyor. Evet dışarıda gezebilmek çok büyük ve güzel birşey fakat özgürlük kavramının bununla sınırlı kaldığını düşünmüyorum. Mesela geceleri çoğu insan çıkamıyor çünkü suçlu insanlar genelde dışarıya çıkıyor. Ve insanlar korkuyorlar, başımıza birşey gelir diye.

Peki ya zorlama veya tehdit? Bunlarda kısıtlama olmuyor mu?

Tamam. Tekrar başka bir açıdan bakalım. Bu sefer daha küçük birşey. Mesela "El ne der?" düşüncesi. Yani bunun anlamı "İnsanlar bizim hakkımızda ne düşünürler?". Hepimiz düşünmüşüzdür bu cümleyi.

Dedim ya özgürlük kelimesi zor bir kelimedir. Bize gereken şey "Beni biraz daha kendime bırakın" olmalı bence.

Demem o ki ne kadar da önünüze engelde konsa yine de kendiniz için yapın herşeyi. Özgürlüğü beklemeyin. Siz ona gidin. Evet zor olacak bu yol. Ne kadar özgürlük yapabiliyorsanız kendinize, o kadar iyisiniz demektir.

Kendinizle kalın,

Hoşçakalın....