Alizarin

... Babamın benim renkli dünyamı alizarin rengine bürüdüğü tarihler aklımda değil. Eğer bir fırsatım olsaydı geçmişin küllerine dalıp onları tekrardan ateşe verirdim ve ilk kıvılcımın gerçekleştiği tarihi büyükçe kazırdım. Tek hatırladığım, ilk alizarin rengine bulandığım zaman altı yaşımda olduğum... yağmurlu bir gündü ve o an benim için gök yüzünden akan su damlalarıydı. Babamın kulaklarımı tırmalayan sesini hala hatırlayabiliyorum. İsmimi o kadar yüksek bağırmıştı ki bir an sağır olacağımı sandım... elimde oynadığım bezden bir bebeğim vardı ve akan su damlaları ile ıslanmıştı. 

Babamın ismimi bağırışı kaç kere devam etti bilmiyorum ama oynadığım merdiven başına geldiğinde yüzünün sinirden ne kadar kızardığını gözümün önüne getirdiğimde baştan aşağı tüm kemiklerimin titrediğini hissediyorum... ıslanmış kıyafetimin kolundan tutarak, parmaklarını kolumun etine öyle bir geçirmiş ve yanına çekmişti ki elimdeki bez bebeğim önümde duran çukurun içindeki su birikintisine düşüp boğulmaya başlamıştı.

Merdivenlerden sürüklenir gibi babam tarafından çıkarılırken ıslak yüzümde oluşan korku dolu ifadeyi, bugün aynanın karşısına geçtiğimde suratımda görebiliyorum... babamın tuttuğu kolum, onun gücünden ve kuvvetinden dolayı sanki kanım damarlarımdan çekilmişcesine uyuşmuştu. Evin içine girdiğimizde o ana kadar hissetmediğim bir şeyi hissettirdi babam... attığı tokat yüzümde büyük bir zonklama meydana getirirken hissettiğim şey tam olarak güvenin parçalandığında içinizde oluşan o boşluktu. Güven camdandır. Onu yere attığınızda kırılır, binlerce parçaya ayrılır ancak birleştirseniz bile yerinde iz kalır... babam attığı tokatın nedenini hiç bir zaman söylemedi. Tıpkı o zamandan sonra gelen tokatların hesabını bana veremediği gibi.

O gün babam, sadece altı yaşındaki kız çocuğuna, bütün bağırışlarına rağmen eve girmediği için tokat atmadı. O gün babam, o atı yaşındaki kız çocuğunun içindeki tüm hislere tokat attı... o gün babam gök yüzünden yer yüzüne düşen su damlalarına tokat attı ve her yeri kana buladı... içimdeki her şey o an kan oldu.

O gün evimizin büyük salonunda bulunan boy aynasının karşısına geçtiğimde sağ yanağımın aldığı renk tam olarak nasıldı hala hatırlıyorum. Unutmak ne mümkün(!).. alizarin rengini bilir misiniz? Koyu kan kadar kırmızı bir renktir... o gün babam beni alizarin rengine buladı, gök yüzünü alizarin rengine buladı, hislerimi alizarin rengine buladı, berrak yağmurun rengini alizarin rengine buladı...

Alizarin = Türk kırmızısı olarak da bilinir. Kimyasal bir maddedir. Ancak ben bu yazımda onu farklı bir anlama bürüdüm. Kelimeler ile oynamayı sevdiğim için bu kelime ile de oynadım. 

11.04.2016 | İSRA BOZ