insan ne kadar küçülür

insan ne kadar küçülebilir?

Zulüm nefis midir, Nefse mi zulmedilir?

Zalim mi kibirlidir , kibir mi zalime giydirilir ?

Kainatta her varlık bir şeye hizmet eder. Güneş ota, ot kuzuya , kuzu insana..Su buluta , bulut toprağa, toprak insana..Odun ateşe ateş ocağa ocak insana...

insana hizmet..

Yaratılanların şükrüdür hizmet. Kainatın dili insan , şükrü dillendiren insandır. Alemi insana hizmetkar eden ona ihsan edilen kelam nimetidir.

Bir kısım nimetler şükredelim  ,kendinde Rabbimizden tecelliler bulalım,O'na yönelelim, O'nu görelim, O'nu sevelim ,O'nu dillendirelim diye hizmetimize verilmiştir.Bir kısım nimetler ise kendinden uzaklaşırken ulular uluısuna sığınalım, acizliğimizi azametiyle gideren Rabbimize yollar bulalım diye..Nefis de bunlardan biridir. Nefis kendinden uzaklaşmak , kendiyle Rabbine yaklaşmak içindir Nefis yola getirilip, O'na giden yollara hizmet etmek içindir. Nefis terbiye olmak içindir,yolunu kaybedip kendine zulmedip halıkına ihanet etmek için verilmemiştir o .Tıpkı kibrin, enaniyetin eline teslim edilip zalim olalım diye verilmediği gibi..

kıymete kıymet kazandıran nefis, kıymetleri kıymetinden eden yine nefistir. sonsuz azamet sahibinden gelen hazineler  anahtarı kibir, şeytanın hilelerine oyuncak eden yine kibirdir.. eşref-i mahluka tırmanan insan , kainatı kendinden utandıran yine insan.. İnsanı büyüten de küçülten de kendidir..

peki ne kadar büyür insan ne kadar küçülebilir ?

elcevap; kibri kadar, nefsi kadar. zulmü kadar..

fatma yıldız